I en fullsatt lokal högst upp i Sjöfartshuset levererade två av årets Right Livelihood-pristagare kraftfulla öppningsanförande till seminariet om hur våra pensionsfonder bidrar till människorättskränkningar i Amazonas och Västsahara.
Davi Kopenawa är en respekterad urfolksledare i Brasilien som delar priset med Hutukara Yanomami Association. Under hot från illegala skogsskövlare, gruvbolag och boskapsrancher kämpar de för att bevara regnskogen i Amazonas och urfolkens traditionella mark och kultur. Han betonade vikten av skogens själ, ett koncept som vi ’stadsfolk’ inte vet vad det är men som vi måste förstå för att kunna hjälpa till att rädda Amazonas. Han berättade att de som skövlar regnskogen ser inte värdet av den, de ser bara vad skogen kan göra för dem. Därför respekterar dem inte skogen eller urfolkens sätt att leva i harmoni med den. Dom dödar skogens själ, jordens själ och urfolkens själ.
På frågan om vilka drastiska åtgärder som Europa och Sverige måste vidta för att stoppa dessa kränkningar svarar Davi att vi måste tänka tillsammans på hur vi kan stödja urfolken i Brasilien. Vi måste alliera oss, både stadsfolk och urfolk, och tänka på hur vi ska kunna rädda Amazonas själ.
Finansmarknadsminister Per Bolund har uttryckt vikten av att bevara Amazonas och lovar att undersöka om AP-fondernas investeringar ligger i linje med de nya hållbarhetskraven. AP-fonderna har investerat 849 miljoner kronor av våra allmänna pensionspengar i företag som dominerar världshandeln av soja och kött. Detta är minst sagt oroväckande då dessa företag har svårt att garantera att deras råvaror inte kommer från illegalt övertagna områden. Vi vet att skövlingen av Amazonas ökar och att europeiska investeringar möjliggör kränkningarna av urfolkens rättigheter och territorier.
I panelen satt de två pristagarna, Amazon Watch Sveriges generalsekreterare Alex Brekke, samt representanter för Miljöpartiet och Finansmarknadsdepartementet. Men AP-fonderna och Etikrådet lös med sin frånvaro, trots inbjudan att delta i denna viktiga dialog med civilsamhället. Moderator Parul Sharma, Sverigechef Greenpeace, konstaterade att det är en oroväckande trend som visar hur lite de bryr sig. När dessa myndigheter väljer att inte närvara med representanter, väljer de att inte träffa sina medborgare.
Den ’nya’ lag som innebär att AP-fonderna måste förvalta pensionsmedlen på ett sätt som bidrar till en hållbar utveckling, verkar tyvärr inte ha avskräckt AP-fonderna från att fortsätta investera i fossila bränslen och högriskvaror så som soja och nötkött. Panelen lyfte fram att AP-fonderna inte kan sägas vara värst gällande ohållbara investeringar men, som Amazon Watch påpekade, är AP-fonderna de enda där vi inte får något val. Våra pengar investeras av dem vare sig vi vill eller inte – därför måste vi som medborgare få inflytande över var de hamnar och vilken samhällsutveckling de bidrar till.
”Även jag, som arbetar för urfolkens rättigheter och för Amazonas bevarande, bidrar till problemet genom mina pensionspengar”.
- Alex Brekke
Trots detta finns det hopp. Enligt panelen är den nya lagen ett utmärkt redskap för att sätta enorm press på styrelserna. Om inget förändras och investeringarna inte går mot rätt håll, måste ledarskapet bytas ut. Civilsamhället måste fortsätta granska och fortsätta sätta press på de som drar fötterna efter sig när det gäller hållbara investeringar. Och det tänker vi givetvis göra!