I ett öppet uttalande [1] inför ett möte med EU:s handelsministrar fredagen den 25 november har över 200 civilsamhällesorganisationer från Europa och Latinamerika uppmanat EU:s regeringar och beslutsfattare att motsätta sig Europeiska kommissionens försök att påskynda frihandelsavtal mellan EU och Latinamerika genom att kringgå de nationella parlamenten och ta bort medlemsländernas vetorätt, och kallar det "ett antidemokratiskt maktgrepp."
Europeiska kommissionen vill påskynda ratificeringen av handelsavtal med Mexiko, Chile och Mercosur-länderna (Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay) genom att separera handelsdelen i avtalen från andra politiska bestämmelser. Denna splittring skulle innebära att handelsdelarna av kommande bilaterala avtal med Latinamerika skulle kunna antas utan konsensus bland EU:s regeringar och utan demokratisk debatt och offentlig granskning från de nationella parlamenten.
Detta strider mot rådets förhandlingsmandat från 1999 och ett beslut av EU:s nationella regeringar 2018, då de specifikt gav kommissionen i uppdrag att presentera dessa avtal som blandade överenskommelser, vilket innebär att det behövs en samsyn mellan nationella regeringar och alla relevanta nationella och regionala parlament i hela EU måste ge det sitt godkännande.
Medan kommissionen går vidare med denna splittringsmanöver har civilsamhällesorganisationer och nationella parlament [2] redan tagit upp allvarliga bekymmer om avtalet mellan EU och Mercosur, som skulle öka handeln med jordbruksprodukter som driver på avskogning och kränkningar av urfolks rättigheter. Avskogningstakten i brasilianska Amazonas har nått historiska toppar även i år. Antalet skogsbränder [3] i Amazonas inom en 24-timmarsperiod var nästan hägre än på 15 år. Bränderna är nära kopplade till jordbruksbränning [4]. Över 50 av de stora bränderna under årets brandsäsong inträffade inom urfolks territorier [5]. Samtidigt har urfolken på frontlinjen mötts av dramatisk intensifiering av våldet; 355 fall [6] av fysiskt våld mot urfolk har rapporterats förra året.
En splittring av frihandelsavtalen skulle få ännu farligare effekter på mänskliga rättigheter och hållbarhet, eftersom handelsdelen av avtalet mellan EU och Mercosur inte innehåller hänvisningar till mänskliga rättigheter [7].
Audrey Changoe, handelskampanjare på Friends of the Earth Europe sa: "Folk hör redan väldigt lite om de potentiella effekterna av frihandelsavtal, eftersom de flesta av dem är höljda i hemlighet. Kommissionens plan att dela upp avtalet mellan EU och Mercosur skulle kringgå medborgarnas och de nationella parlamentens oro över de allvarliga effekterna på avskogning, mänskliga rättigheter och klimat. Vad hände med värderingarna demokrati, transparens och solidaritet som EU skryter med att gestalta?”
Lis Cunha, Greenpeace Tysklands handelskampanjare sa: "Europeiska kommissionen vet att dagarna för dess blänkande handelspolitik är räknade, och vill dela upp dessa avtal för att pressa igenom dem utan ordentlig tillsyn. Allmänheten blir alltmer medveten om den sociala och miljömässiga skada som dessa handelsavtal kan orsaka; Det är bättre att kommissionen lyssnar på dessa tvivel istället för att ta till odemokratiska knep för att ignorera dem. Framtidens handelspolitik måste vara en som respekterar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljön – varför arbetar inte kommissionen för att det ska bli verklighet istället för att gå förbi parlamenten?”
4. https://www.maaproject.org/2022/amazon-fires-2022/