Hopp om vägen till COP30 när urfolkskvinnor visar prov på effektivt påverkansarbete, ledarskap och solidaritet
COP28 i Dubai var en lektion i motsägelsefullhet. Å ena sidan skedde enastående och kraftfulla framsteg - inte minst när det gäller graden av deltagande av urfolk, särskilt urfolkskvinnor. Å andra sidan var den fossila bränsleindustrins närvaro överväldigande för det civila samhället, som hade nära 2 500 representanter, vars väg genom delegaterna var väloljad - nästan fyra gånger så många som vid den föregående COP. Tiden rinner ut och vägen till COP30 i Brasilien måste innehålla verkliga ansträngningar för att hindra fossilindustrin från att dominera - eller ens delta i - mötena.
Som ett resultat av detta innehöll det slutliga utkastet till COP28-avtalet inte någon "utfasning" av fossila bränslen och sätter oss på en väg mot att överskrida 1,5 grader, vilket är en dödsdom för önationer och samhällen som står på frontlinjen för utvinningen. Det innehåller dock åtta utsläppsminskande alternativ, inklusive: "minska både konsumtion och produktion av fossila bränslen på ett rättvist, ordnat och jämlikt sätt för att uppnå nettonollutsläpp senast, före eller omkring 2050." Vi måste fortsätta att kräva klimaträttvisa och mänskliga rättigheter, som ungdomar, kvinnor, urfolk och de mest drabbade folken krävde under hela COP28.
Amazon Watch personal var på COP28 för att förstärka Amazonas och klimatnödläget och ge medföljning, press och logistiskt stöd och solidaritet med allierade från Brasilien - särskilt APIB och ANMIGA - som bär budskapet att klimaträttvisa och effektiva klimatåtgärder kräver att urfolks rättigheter och territorier respekteras, i Brasilien, över Amazonas och globalt.
Vid COP28 deltog den första urfolksministern någonsin - Sonia Guajajara - som ledde den största urfolksdelegationen i COP:s historia. Faktum är att nära 60 av de över 100 delegaterna från Brasilien var urfolk som förde fram budskapet att landavgränsning är det mest effektiva sättet att uppnå klimaträttvisa och skydda Amazonas. De förespråkade också behovet av att tillhandahålla direkta medel och stöd till urfolk som står på frontlinjen för klimatkrisen.
Sonia påpekade att det under tidigare år var sällsynt att se en enda urfolksperson på COP, men på COP28 såg hon många huvudbonader - inklusive från många urfolkskvinnor. Amazon Watch hjälpte till med en rad olika evenemang vid COP som syftade till att förmedla budskapet från urfolksrörelsen till delegater, civilsamhället och den globala pressen.
Vid COP28 tillkännagav Sonia Guajajara idén om att skapa en teknisk kommitté för klimatförändringar, med permanent representation av urfolk. Initiativet syftar till att integrera de traditionella folkens perspektiv i det förslag som Brasilien kommer att lägga fram vid COP30 i Belém. Sonias avsikt är att gruppen ska förbereda urfolken inför "Amazonas COP" 2025.
Närvaron av civilsamhällesorganisationer som representerar klimaträttviserörelsen var kraftfull och aktiv under hela COP. Amazon Watch stödde en rad viktiga sidoevenemang, inklusive:
The "Planet Caucus" is a parliamentary task force to help UNFCCC member countries fulfill their commitments made in the Nationally Determined Contributions (NDCs). Hear Indigenous leader @celiaxakriaba as she shares what this initiative means for our planet. #COP28 pic.twitter.com/cIQeWRnUTF
— Amazon Watch (@amazonwatch) December 6, 2023
Internationellt lanseringsevenemang för The Planet Caucus: En global kampanj av parlamentariker till försvar för klimatet, biologisk mångfald och rättigheterna för urfolk och traditionella samhällen under ledning av den federala parlamentsledamoten Celia Xakriabá från Brasilien.
Urfolkskvinnor leder klimatarbetet: Kvällsmottagning på Hope House med ANMIGA (Association of Ancestral Indigenous Women Warriors of Brazil) för att hedra och fira urfolkskvinnors ledarskap i klimatarbetet från COP 28-30. Kvinnors röster och lösningar måste beaktas, finansieras och genomföras på lika villkor för att säkerställa en rättvis klimatframtid för alla.
Hur konstnärer och kulturskapare förstärker Amazonas, urfolks rättigheter och klimaträttvisa: Konstnärer, kulturskapare och influencers gick samman för att förstärka de hot som Amazonas regnskog och dess folk står inför. AFA:s partner anordnade en konstnärspaviljong och visade filmerna The Territory och We Are Guardians.
COP28 var också ett tillfälle för världen att mäta Brasiliens engagemang för att ta itu med klimatförändringarna. Det finns stort hopp i det faktum att president Lula de Silva har gjort stora framsteg, stöder urfolks rättigheter och framgångsrikt har kämpat mot högerns försök att undergräva dessa rättigheter - som "Marco Temporal". Som ett resultat av detta har avskogningen i Amazonas minskat under de senaste åtta månaderna i rad - en minskning med nästan 50 % från 2022.
Och medan Brasilien var en del av en överenskommelse vid COP om att tredubbla kapaciteten för förnybar energi, var det oerhört nedslående, och en skarp motsägelse, när Brasilien tillkännagav sitt deltagande i OPEC+ (Organization of the Petroleum Exporting Countries and Allies). Enligt Lula är Brasiliens inträde strategiskt för att "övertyga de länder som producerar olja om att de måste förbereda sig för slutet på fossila bränslen", men Brasilien kan helt enkelt inte vara en klimatledare som har åtagit sig att fasa ut fossila bränslen genom att vara allierad och gå hand i hand med världens största oljeproducenter.
Som Amazon Watchs programdirektör för Brasilien, Paula Vargas, sa vid COP: "Det finns skäl att vara hoppfull. Lula höll vad han lovade när det gäller avskogning och har lovat noll avskogning till 2030. Och han är mycket fokuserad på klimaträttvisa - att få med de mest utsatta vid förhandlingsbordet." Detta innebär att vägen mellan nu och COP30 delvis kommer att vägledas av dessa röster. I takt med att rörelsen för klimaträttvisa växer kommer den att fortsätta bevisa att rättvisa lösningar också är de mest effektiva.
Som Sonia påminde hela rörelsen i slutet av COP28: "Det finns fortfarande mycket arbete framför oss, mitt folk! Vi förblir orubbliga!"