EU:s roll i världen

Europeiska Unionen kan kännas komplicerat och skrämmande, men har en viktig roll i att upprätthålla mänskliga rättigheter och främja utveckling runt om i hela världen. Därför blev vi mycket glada när CONCORD Sverige erbjöd sig att ta med svenska civilsamhällesorganisationer till Bryssel för att djupdyka i EU-institutionerna och lära oss om hur vi som organisationer kan påverka.

Tillsammans med 13 andra svenska organisationer begav vi oss med tåg mot Bryssel och väl framme började ett fullspäckat schema med spännande möten.

Alla foton: CONCORD Sverige

Först ut var besök på CONCORD Europa som fokuserar på att samordna civilsamhällesorganisationer som arbetar med EU-frågor i Bryssel. Många stora organisationer har speciella Brysselkontor som arbetar med att påverka EU i de områden som organisationen arbetar med. Under CONCORDs samordning kan dessa effektivt bedriva påverkansarbete gemensamt med andra organisationer. Vi fick många tips på hur vi kan arbeta mot EU och eftersom det i år kommer hållas ett toppmöte mellan EU och Latinamerika i juli kommer en hel del fokus vara på just denna region framöver.

Dock varnar CONCORD Europa om att utrymmet för civilsamhället krymper runt om i Europa, och att EU mer och mer förlitar sig på att den privata sektorn ska finansiera internationellt utvecklingsarbete, en oroväckande trend som vi även känner av här i Sverige.

Besök hos CONCORD Europa

Foto: Amazon Watch Sverige

Sedan mötte vi Climate Action Network Europe, som också samordnar andra organisationer men med ett specifikt fokus på klimatfrågor. Inför COP28 arbetar CAN Europe med att påverka EU:s mandat, eftersom EU i dessa möten förhandlar med en stark gemensam röst. Tidslinjen för att fastställa vilka positioner EU ska ha har redan börjat, trots att COP28 hålls i december. Det är därför viktigt att veta när i denna process man som civilsamhällesorganisation har störst möjlighet att påverka, och när det effektivast att göra inspel.

Besök på CAN Europe

Foto: CONCORD Sverige

Vidare mot Europaparlamentet! Här träffade vi två svenska EU-parlamentariker: Tomas Tobé från Moderaterna och Evin Incir från Socialdemokraterna. Tobé är ordförande för europaparlamentets utvecklingsutskott, vilket innebär att han har en hel del att göra med den utvecklingspolitik som EU bedriver.Vi pratade bland annat om skillnaden mellan den svenska och europeiska möteskulturen och hur vi som civilsamhällesorganisationer kan engagera oss med våra folkvalda EU-parlamentariker för att ställa andra makthavare till svars eller se till att lokala samarbetspartners får sina röster hörda. Incir brinner för jämställdhet och kvinnor och flickors rättigheter, något som hon tycker EU ska bli bättre på. Vi håller med! Läs mer i intervjuerna på CONCORD Sveriges hemsida!

Intervju med Tobé. Intervju med Incir.

Möte med Tomas Tobé

Foto: CONCORD Sverige

Möte med Evin Incir.

Foto: CONCORD Sverige

Dagen efter gästade vi EU-kommissionen! Här sitter en kommissionär från varje medlemsstat som representerar unionens gemensamma intressen. Institutionen kan jämföras med en regering då de lägger fram förslag till lagstiftning och genomför fattade beslut. Ser till att lagar och förordningar följs. Förvaltar EU:s budget. Företräder också EU externt inom vissa frågor, exempelvis handelsfrågor eller migration. Här träffade vi medarbetare på generaldirektoratet INTPA (International Partnerships). De är ansvariga för internationellt partnerskap och för utvecklingspolicys och arbetar med fattigdomsbekämpning, hållbar utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi fick tillfälle att fråga om kommissionens tematiska program för mänskliga rättigheter och demokrati, finansiering för utvecklingsarbete och civilsamhällets roll. Mycket givande samtal med de olika avdelningarna inom INTPA för att förstå hur och med vilket fokus EU-kommissionen arbetar med våra frågor!

Möte med DG INTPA.

Foto: CONCORD Sverige

Möte med EEAS.

Foto: Amazon Watch Sverige

Nästa stopp var EEAS (European External Action Service)! EEAS kan till viss del jämföras med ett utrikesdepartement och ska bistå EU:s utrikesrepresentant med arbetet för utrikes- och säkerhetspolitik. Vi samtalade med chefen för ECO.FIIC (Financing Instruments and International Cooperation), samt medarbetare med ansvar för civilsamhället, mänskliga rättigheter m.m. Givetvis arbetar EEAS mycket just nu med geopolitik och diplomati, men även med finansiering för utveckling och svar på akuta kriser runt om i världen. Chefen för ECO.FIIC pekade särskilt på civilsamhällets roll då vi, och våra lokala partners, ofta har ”on the ground”-information som EEAS kanske saknar. Därför är det viktigt att civilsamhället kan engagera sig med EU:s utrikesdelegationer och institutioner som bidrar till informationsinsamling och beslut.

Besök på svenska reppen

Foto: CONCORD Sverige

Sista mötet för dagen var med Sveriges ständiga representation i EU, som är regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Här arbetar tjänstemän från alla svenska departement med att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU. Det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd är en hektisk tid för svenska reppen, som förberett detta länge. Här fick vi även höra mycket om hur de arbetar i de olika rådsgrupperna och hur Sverige agerar i EU:s ministerråd.

Nu var det egentligen dags för hemresa, men Amazon Watch Sverige passade på att boka in lite fler möten i Bryssel medan vi ändå var på plats. Specifikt ville vi fokusera på vår kampanj Stop EU-Mercosur, som handlar om det destruktiva handelsavtal som EU vill ingå med länder i Latinamerika. Därför ville vi träffa svenska EU-parlamentariker som allierat sig i motståndet mot handelsavtalet. Först talade vi med medarbetare till Malin Björk (V) och politiska rådgivare för parlamentets vänstergrupp i miljöutskottet (ENVI) om vilka aktioner som är möjliga för EU-parlamentariker för att påverka processen för EU-Mercosur. Vi träffade även Pär Holmgren (MP), som uttalat sig kritiskt mot handelsavtalet i samma artikel som oss i vintras, om möjliga samarbeten och insatser för att belysa frågan i EU och Sverige.

Strategimöte med Stop EU-Mercosur Coalition

På fredagen hölls det europeiska strategimötet för koalitionen Stop EU-Mercosur där över 30 organisationer och politiskt engagerade samlades för att planera påverkansarbete och kommunikation för den närmsta tiden. Eftersom handelsavtalet fått nytt momentum sedan Brasilien fått en miljövänligare president är det viktigt att avtalets brister inte glöms bort av varken politiker eller europeiska medborgare.

EU-Mercosur hotar fortfarande urfolks rättigheter i Amazonas regnskog, därför är det otroligt viktigt att urfolken får inflytande över hur ett eventuellt handelsavtal ska se ut och att deras rättigheter kan garanteras. Det är dags att lyssna på de som vet vad som behövs för att skydda regnskogen och respektera mänskliga rättigheter.

Läs mer om handelsavtalet och vad du kan göra för att stötta urfolken på www.amazonwatch.se/eu-mercosur