Josefina gick samman med samhällen som drabbats av kinesisk affärsverksamhet i Latinamerika för att vittna vid FN:s högkvarter i Genève.
Under de senaste två decennierna har de ekonomiska och finansiella banden mellan Kina och latinamerikanska länder fördjupats i en aldrig tidigare skådad omfattning. Tyvärr har några av dessa investeringar inneburit kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöpåverkan i ecuadorianska Amazonas. Kinesiska finansinstitutioner har blivit de främsta kreditgivarna för flera regeringar i Latinamerika, och kinesiska företag, de flesta av dem statligt ägda, har lett över 200 infrastrukturprojekt i 20 länder i regionen och investerat uppskattningsvis 172 miljarder dollar. Från den 15-16 februari reste representanter för icke-statliga organisationer och ledare för det civila samhället till Genève för att avslöja rättighetskränkningarna och effekterna av dessa projekt på lokala samhällen och urfolk, inklusive den avgående Shuar Arutam-presidenten Josefina Tunki – en kraftfull förespråkare för urfolks rättigheter och Amazonas.
Josefina Tunki valdes till den första kvinnliga representanten för Shuar Arutam-folket och har stått emot gruvbolagens framfart i hennes territorium sedan hon var barn. På grund av sitt framgångsrika arbete som Earth Defender har hon upplevt många hot och konstant förföljelse. Shuar Arutam People har tagit flera nationella och internationella rättsliga åtgärder för att försvara sitt territorium från gruvdrift, till stor del ledda av Josefinas strategiska vision. Senast, i december 2022, tack vare denna juridiska strategi, erkände Ecuadors författningsdomstol att koppargruvprojektet San Carlos Panantza som drivs av det kinesiska företaget Explorcobres (EXSA) kränkte Shuar Arutam-folkets rätt till fri, informerad förhandskonsultation. På grund av denna seger, och på uppdrag av regionens urfolk, gick hon med i delegationen.
Vår närvaro var vital och produktiv. Under en rekommendationsdiskussion med Kina var Josefina den enda rösten som representerade urfolk, och hon levererade ett kraftfullt vittnesmål.
"För att vi tar hand om vårt territorium och bevarar vårt sätt att leva utsätts vi för ständig förföljelse. De jagar oss med drönare, de hackar våra sociala nätverk, de ringer oss för att skrämma oss. Shuar Arutam-folket har redan bestämt sig och har med kraft deklarerat att vi inte vill ha gruvdrift eller konsultation i vårt territorium."
"Vi är medvetna om att detta också är den kinesiska statens ansvar och att Kina, genom att tillåta sina företag att kränka urfolks rättigheter, inte har uppfyllt sina internationella skyldigheter", avslutade hon.
Aktörer från civilsamhället har reagerat på expansionen av kinesiska företags- och finansiella aktiviteter genom att öka sitt påverkansarbete och bevakning och varnat för att där kinesiska operationer äger rum följer förstörelse. Vi spelade en viktig roll i utvecklingen av denna delegation tillsammans med latinamerikanska civilsamhällsgrupper som analyserade Kinas verksamhet utomlands (CICDHA), sammanställde rapporter för utvärdering av Kina inför experterna från kommittén för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och samordnade opinionsbildningsdelegationen som representerar nio länder i regionen. Internationella tjänsten för mänskliga rättigheter stöttade delegationen.
Tillsammans med drabbade samhällen använder Josefina Tunki och Shuar Arutam de mekanismer som finns tillgängliga för dem inom FN för att kräva förändring. Annars är det svårt för civilsamhället att direkt hålla kinesiska banker och företag till svars eftersom det finns få andra kommunikationskanaler och processer för att lämna in klagomål eller söka skadestånd för samhällen. Ändå finns det hopp. Långsiktig mobilisering och rapportering från CICDHA föranledde diskussioner på FN-nivå, av special rapporteurs, Business and Human Rights Working Group och regeringar under hela Kinas cykel för Universal Periodic Review (UPR). Varje FN-medlemsnation står inför en universell periodisk granskning av sina mänskliga rättigheter vart fjärde och ett halvt år. Experter är överens: den kinesiska regeringen har inte gjort tillräckliga ansträngningar för att på ett adekvat sätt uppfylla sina internationella åtaganden om mänskliga rättigheter när det gäller agerande av företag och finansiella aktörer under deras jurisdiktion utanför Kinas gränser.
Josefina träffade också kontoret för FN:s högkommissarie, närmare bestämt det tekniska teamet för rapportörerna för giftigt avfall, miljö och människorättsförsvarare; samt FN-tjänstemän som representerar Venezuela, Ecuador, Peru, Colombia, Brasilien och Argentina.
Förra veckan återupptog arbetsgruppen sin granskning av Kina och tittade närmare på Kinas skyldigheter att skydda socioekonomiska rättigheter där man bedriver verksamhet, vilket föranledde den latinamerikanska delegationen. Kommitténs experter kommer snart att ge sina observationer och rekommendationer baserat på diskussioner med den kinesiska regeringen och dokumentation från civilsamhället. Denna FN-process möjliggör en grundlig analys av Kinas beteende och dess inverkan på sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter.
Amazon Watch gick samman med 22 latinamerikanska och internationella organisationer och lämnade över en rapport till arbetsgruppen som i detalj avslöjar 14 projekt där företags- och finansiella aktörer under Kinas jurisdiktion har misslyckats med att följa internationella mänskliga rättigheter, arbets- och miljöstandarder.
Dessa satsningar spänner över nio latinamerikanska länder – Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Mexiko, Peru och Venezuela – inom sektorer som gruvdrift, vattenkraft, fossilbränsleprojekt, infrastruktur och jordbruk. Rapporten identifierar mönster av allvarliga övergrepp mot urfolks rättigheter, inklusive rätten till hälsa, en hälsosam miljö, vatten, mat, bostäder och arbetsrättigheter, såväl som olika medborgerliga och politiska rättigheter.
Resan tjänade också till att fördjupa våra strategier och bygga relationer med delegationer från andra kontinenter och internationella icke-statliga organisationer som arbetar för att hålla länder ansvariga för deras inverkan på andra länder. Tillsammans diskuterade vi möjliga framtida strategier för att stärka vårt kollektiva påverkansarbete mot transnationella företag som kränker mänskliga rättigheter i Latinamerika och andra regioner i världen.
Delegationen var en katalysator för våra framtida internationella påverkansarbeten. Vi förbereder oss nu för att använda strategiska FN-verktyg för att hålla regeringar ansvariga för kränkningar av urfolks rättigheter. I denna nya fas kommer vi dela uppdateringar och resultat från vårt växande internationella arbete!
-Sofía Jarrín