Amazon Watch bjuder in allmänheten, tillsammans med ett flertal andra organisationer, att träffa två av Right Livelihood-pristagarna: Davi Kopenawa och Aminatou Haidar.
När: Måndag 2 dec kl. 12:00-13:30 (lunchwraps serveras kl. 11:30)
Var: Sjöfartshuset, Skeppsbron 10
Anmäl dig här senast 29 november.
Evenemanget på FB: facebook.com/events/ (men anmälan sker i länken ovan)
Arrangörer: Forum Syd, Greenpeace, Afrikagrupperna, Emmaus Stockholm, Latinamerikagrupperna, FIAN Sverige, Jordens Vänner, Amazon Watch Sverige, Fossil Free Sverige och Right Livelihood Stiftelsen.
Davi Kopenawa och Aminatou Haidar prisas för sitt demokrati- och miljöarbete i Amazonas respektive Västsahara – samtidigt investerar AP-fonderna i bolag vars kopplingar till dessa två områden riskerar att bidra till folkrättsbrott och skogsskövling.
Davi Kopenawa är en respekterad urfolksledaren i Brasilien som delar priset med Hutukara Yanomami Association. Under hot från illegala skogsskövlare, gruvbolag och boskapsrancher kämpar de för att bevara regnskogen i Amazonas och urfolkens traditionella mark och kultur.
Aminatou Haidar har i mer än 30 år bedrivit en fredlig kampanj för att Västsahara ska bli självständigt, trots dödshot och trakasserier. Denna kamp har bland annat gett henne smeknamnet “Västsaharas Gandhi”.
Sommarens bränder i Amazonas visade att skogsskövlingen är ett akut problem. Skövlingen får förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden, jordens klimat och urfolken som är beroende av skogen, och situationen har eskalerat sedan Jair Bolsonaro blev president i Brasilien.
I en av världens mest utdragna konflikter ockuperas delar av Västsahara av Marocko sedan mitten av 70-talet. FN har sedan ett kvartssekel tillbaka förgäves försökt genomföra en folkomröstning om Västsaharas självständighet.
Bakom skövlingen av Amazonas finns stora bolag inom skogsindustrin och agri-business. I Västsahara bygger energiföretag vindkraftverk och gruvbolag bryter fosfat på sätt som strider mot folkrätten. AP-fonderna investerar i bolag med kopplingar till båda dessa områden.
Bidrar våra pensionspengar till skogsskövling i Amazonas och folkrättsbrott i Västsahara?