Höjdpunkter från COP 25

FN:s klimatmöte COP25 i Madrid var mycket händelserikt och drog över tiden med nästan två dagar. Klimatmötet är en del av den globala respons på klimatförändringarna genom FN:s klimatkonvention från 1992. Konferensen hålls årligen och är här fattas besluten som ligger till grund för världens klimatpolicys och åtgärder.

Trots att årets konferens hade mottot ”Time for Action” betraktas förhandlingarna till stor del som misslyckade då inga tillräckliga åtgärder för att minska utsläppen faktiskt kunnat komma överens om. Klimatsamtalen dominerades av förhandlingar om handel av utsläppsrätter och det enda som utlovades var höjda ambitioner till nästa års konferens.

Urfolk och ungdomar dominerade dock kampen för klimaträttvisa och visade outtröttligt engagemang och handlingskraft! Här följer några av höjdpunkterna från konferensen.

En halv miljon demonstrerar

Inför klimatmötets andra vecka demonstrerade en halv miljon urfolk och ungdomar på Madrids gator med ett kraftfullt budskap: Världens ledare måste agera på riktigt för att stoppa klimatkrisen. Bland de 500 000 demonstranterna fanns urfolk från hela världen och aktivister som kräver att världen måste göra mer för att stävja vårt största kollektiva hot.

Stort urfolksdeltagande

Under klimatmötet deltog urfolksdelegationer i flera paneler, möten och sidoevenemang. Dessutom arrangerades ett alternativt klimatmöte för och av urfolken, så kallad Minga Indigena COP25. Minga Indigena är ett forum för diskussion och kunskapsutbyte som producerar officiella förslag som överlämnas till COP25. Det är ett sätt för urfolken att alliera sig och tillsammans främja och lyfta sina lösningar på klimatkrisen.

79440122_2445376642399157_7837090343282540544_n.jpg

Lansering av ny rapport

Amazon Watch var givetvis också på plats tillsammans med flera urfolksrepresentanter och lanserade bland annat en ny rapport om det stora hotet mot Amazon Sacred Headwaters. Rapporten är ett kraftigt verktyg för urfolken i regionen och innehåller konkreta åtgärder som Ecuador och Peru bör vidta för att effektivt skydda Amazonas, urfolkens rättigheter och det globala klimatet. Rapporten lanserades på COP25 tillsammans med en delegation av urfolk från Ecuador och Peru och de kunde kommentera på deras regeringars uttalanden på konferensen. De påpekade den enorma skillnaden på vad som sägs och vad som faktiskt görs.

Vi är rasande på att president Moreno hävdar att ökad oljeborrning i Amazon Sacred Headwaters är förenligt med Parisavtalet och att det inte kommer ha någon effekt på urfolkens rättigheter. Han hävdar att mer oljeborrning inte kommer skada de ”svagaste”? Mer oljeborrning är inkompatibelt med att bekämpa klimatförändringen.” – Sandra Tukup, CONFENIAE.

Perus regering hävdar att dom bygger en renare framtid men i verkligheten fortsätter dom att främja expansion av oljeborrning. Deras uttalanden här i Madrid saknar samstämmighet. Man kan inte bygga en ren och rättvis framtid samtidigt som utökad oljeborrning hotar klimatet och våra rättigheter.” - Lizardo Cauper, AIDESEP

Vi har skyddat våra skogar. Vi har motat bort många oljeföretag. Vi efterfrågar en utvecklingsmodell som går i linje med klimatforskningen, som respekterar våra rättigheter och som låter våra skogar fortsätta frodas.” Sandra Tukup, CONFENIAE

ELXIfYxXsAIb4O7.jpg

Protester inne på COP 25

Konferensen fortskred utan att världsdelarna kommit överens om några tillräckliga åtgärder för att implementera och realisera Parisavtalet. Frustrationen växte hos de organisationer och aktivister som deltar i konferensen som observatörer, på grund av de innehållslösa diskussionerna som pågår mellan regeringar och företagsintressen, och som urfolk och globala syd helt uteslutits från.

I en kraftfull protest med urfolk och ungdomar i spetsen ockuperades scenen och det allmänna utrymmet på konferensen av hundratals aktivister med sånger, slagord och spontana tal. Protesten tvingades ut ur lokalerna och många fråntogs sina passerkort, men trots det fortsatte den outtröttliga kampen för klimaträttvisa.

Efter samtal mellan konferensens organisatör, UNFCCC, och berörda organisationer kunde riktlinjer för ömsesidig respekt upprättas och passerkorten ges tillbaka. Händelsen är trots det en oroväckande utveckling för civilsamhällets deltagande i klimatsamtalen och reflekterar tyvärr situationen för aktivister och urfolk då de ofta utesluts från förhandlingar och beslutsfattande.

Dörrarna som stängdes framför ansiktena på oss var en mycket mäktig metafor för vad som pågår här och vad som pågått de senaste 25 åren av klimatförhandlingar.” - Angela Valenzuela, Fridays for Future

ELhMqhsXkAEMtFr.jpg

Greta lyfter urfolkens roll i kampen mot klimatförändringarna

Greta Thunbergs närvaro och deltagande på COP25 fick givetvis stora rubriker, och Greta använde rampljuset för att lyfta urfolkens röster och lösningar. En panel av ungdomar och urfolk som på olika sätt drabbas av klimatförändringar fick ordet under presskonferensen och berättade om sina upplevelser och kamper. Mot slutet fick Greta frågan om varför det är viktigt att lyssna på urfolken.

De har levt i balans med naturen i hundratals år. Vi måste lyssna på dem eftersom de har ovärderliga kunskaper vi behöver ta till oss,” svarade Greta Thunberg.