Ett nytt hopp

COP25 var på många vis talande för den verklighet vi alla lever i. Klimatförändringarna drabbar mest de som bidragit minst till dess uppkomst och när motståndsrörelsen växer sig starkare är det upp till bevis för världens makthavare att agera på riktigt. Men ofta går vinstintressen och politik före rättigheter och rättvisa. Vår internationella generalsekreterare Leila Salazar-López skriver här om sina reflektioner från COP25 och det nya hopp som växer sig större varje dag.

COP25_12.jpg

Det är absurt att alla dessa länder kommit för att tala om stoppandet av klimatförändringarna samtidigt som de tvingar fram ny oljeutvinning i våra territorier, i hjärtat av Amazonas regnskog.” – Wrays Perez, Ordförande för Wampisnationen i Peru.

I början av december hölls den 25e årliga klimatkonferensen för de länder som anslutit sig till FN:s Klimatkonvention, COP25. Amazon Watch var givetvis på plats tillsammans med urfolksungdomar, kvinnor och folkvalda ledare för att förstärka urfolkens röster och skydda Amazonas. Båda dessa handlingar är brådskande och nödvändiga för att bromsa klimatkrisen. Tillsammans deltog vi i offentliga evenemang runt om i Madrid, inklusive Minga Indígena - det alternativa klimatmötet för urfolk, Social Summit for the Climate, och den historiska Klimatmarschen den 6e december där urfolken ledde över 500 000 människor genom Madrids gator.

Trots att temat för COP25 var ”Time for Action” misslyckades världens ledare med att leva upp till mottot och på riktigt adressera klimatkrisen vi alla står inför. Det var upprörande och en besvikelse att världens ledare, istället för att uppnå en ambitiös överenskommelse för att hålla den globala uppvärmningen under 1.5 grader, debatterade falska lösningar och sköt upp faktiska handlingar till nästa års konferens, Detta är en bekräftelse på att verkligt ledarskap finns hos civilsamhället som kräver klimaträttvisa och som varje dag arbetar för vår kollektiva framtid.

COP25_7.jpg

Världen står i lågor – från Arktis till Amazonas, från Kalifornien till Australien – och medan civilsamhället uppmanade till nödåtgärder, vände världens ledare ryggen. I år har över 8 miljoner hektar skog brunnit i Amazonas i Brasilien och Bolivia! Kombinerat med ökad skogsskövling och mord på skogsbeskyddare, är Amazonas definitivt under attack. På COP25 bagatelliserade Brasiliens miljöminister, Ricardo Salles, hotet mot Amazonas, uppmanade till investeringar i industrier som förstör den, och lobbade för att ta bort allt som benämnde situationen som ”climate urgency” i texten. Han och hans regering är klimatförnekare och borde vara portade från framtida klimatförhandlingar eftersom dom är ett hot mot jordens liv.

Klimatkrisen kräver brådskande handling nu! Det betyder att skogsskövling måste stoppas och att globala utsläpp måste minskas dramatiskt. Det innebär en snabb utfasning av fossilbränsleproduktion och en rättvis omställning till förnybar energi. Verkligheten är dock att stater planerar att extrahera 120% mer fossilbränsle vid 2030 som vid förbrukning skulle försvåra målet att hålla den globala temperaturökningen under 1.5 grader, enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram, UNEP.

COP25_1.jpg

Medan urfolksledare från Amazon Sacred Headwaters lanserade sin nya rapport på COP25, som uppmanar till ett moratorium på nya olje- och gruvprojekt samt en ”Green New Deal” för Amazonas som innebär en rättvis ekonomisk omställning till post-oljeekonomi, var regeringsrepresentanter upptagna med ”greenwashing” av sina klimatåtgärder.

Vi är rasande på att president Moreno hävdar att ökad oljeborrning i Amazon Sacred Headwaters är förenligt med Parisavtalet och att det inte kommer ha någon effekt på urfolkens rättigheter. Han hävdar att mer oljeborrning inte kommer skada de ”svagaste”? Mer oljeborrning är inkompatibelt med att bekämpa klimatförändringen.” – Sandra Tukup, CONFENIAE.

Ett stort problem på COP-mötena är närvaron av och makten hos stora företag och industrier. Fossilbränsleindustrin spenderade miljoner på sponsring och skickade lobbyister till Madrid för att fördröja framsteg, skydda vinstintressen och förespråka affärsvänliga falska lösningar. Loggorna för de stora sponsorerna prydde hela konferensen, inklusive loggor från banker som vi vet är medskyldiga till Amazonas förstörelse.

COP25_6.jpg

Men det finns ett nytt hopp…

Det nya hoppet finns hos ungdomar, kvinnor och urfolk som befinner sig på frontlinjen av klimatförändringarna. Vid flera tillfällen uppmanade framför allt urfolksungdomar till att civilsamhället måste agera inne på COP. Den 11 december samlades hundratals människor utanför mötessalen för världens ledare och uppmanade storutsläppare att ”Step Up and Pay Up”, men vi möttes av våld från säkerhetsvakter och blev till slut utkastade för resten av dagen. I ett yttrande publicerat av 350.org, och signerat av Amazon Watch och våra allierade konstaterade att:

”Detta har aldrig hänt innan under de 25 år som förhandlingar pågått. Ändå finns ingen bättre symbol för denna kris vi står inför. Människor runt om i världen ropar efter rättvisa och kämpar mot förtryck, samtidigt som makthavarna stänger oss ute. De matar oss med tomma ord och tackar oss för att vi agerar, men när tiden är inne för dem att agera, stänger dem dörren framför våra ansikten medan de skapar en plattform för förorenare. FN och medlemsländerna vill värdesätta traditionell kunskap från urfolken men väljer att inte värdesätta urfolkens rättigheter. Det är ett mönster som kan ses i hela världen, från Chile till COP25s salar, och på varje ställe där lokala samhällen och urfolk kämpar för sina rättigheter och sin framtid.

Vi kommer inte att backa. Vi kräver fullt tillträde för civilsamhället, de som är världens folk, till dessa förhandlingar och alla internationella processer. Vi kräver att våra röster blir hörda.

Leila Salazar-López

Översättning: Karin Ståhl