Investeringar i råolja från Amazonas - Nätverket av globala finansiärer och oljebolag som driver Amazonas mot kollaps
Tiotals miljoner tunnland av urfolkens territorier och isolerad regnskog i Amazonas ska auktioneras ut för ny oljeutvinning. Det innebär ett enormt hot mot västra Amazonas biologiska mångfald, urfolken som lever där och vårt globala klimat.
Läs eller ladda ner rapporten här: Investing in Amazon Crude
Amazonas regnskog är nödvändig i kampen mot klimatförändringarna. Skogen absorberar ungefär 2 miljarder ton koldioxid om året, vilket motsvarar 5% av de globala utsläppen, och även om den bara täcker 4% av jordens yta innehåller den 33% av världens flora och fauna. Regnskogen är en del av jordens naturliga termostat som skapar vädermönster och reglerar den globala temperaturen.
1/5 av regnskogen utgör regionen västra Amazonas och gränsar över Colombia, Ecuador och Peru, och är hem till ungefär hälften av hela Amazonas urfolk. Urfolken skyddar regionens ekologiska rikedom, den högst koncentrerade biologiska mångfalden i hela Amazonas. I västra Amazonas finns också olja och gasdepåer, varav många under historiska urfolksterritorier.
Denna rapport visar detaljerat hur fem av världens mäktigaste finansinstitutioner aktivt bidrar till klimatförändringarna genom att ekonomiskt stödja råoljeutvinning i Amazonas. Den belyser urfolkens konsekventa motstånd mot utvinningsindustrin, samtidigt som den visar att oljeutvinning inte bara är förödande för vårt klimat, utan också en riskfylld investering för dessa institut givet historiska exempel på juridiskt motstånd och kraftfulla interventioner från urfolkssamhällen. Under de senaste tre åren har dessa fem finansinstitutioner tillhandahållit tiotals miljarder dollar för oljebolag med aktiviteter i Amazonas.
De fem finansjättarna som undersökts i denna rapport är Citibank, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, HSBC och BlackRock. Samtliga har på ett eller annat sätt finansierat oljeutvinning i Amazonas under de senaste åren. Flera av dessa har officiellt uttryckt engagemang för företags miljömässiga och sociala ansvar, och för klimatinitiativ så som Parisavtalet, men fortsätter att finansiera Amazonas förstörelse och kränkningar av urfolkens territoriella rättigheter. På grund av deras delaktighet i människorättskränkningar och klimatkaoset som oljeutvinning innebär, har de granskats av miljö- och MR-organisationer. Amazon Watch, tillsammans med en koalition av andra miljöorienterade organisationer, sätter press på dessa aktörer i en ny kampanj vid namn Stop the Money Pipeline, och uppmanar till ett radikalt skifte för finansindustrin bort från fossilbränslen och avskogning och mot en rättvis och hållbar övergång.