Rörelserna för Black Lives och Klimaträttvisa är oskiljbara.
USA är mitt i vad somliga kallar för en ”ny medborgarrättsrörelse.” Utlöst av vreden för mordet på George Floyd av polisen i Minneapolis har hundratusentals demonstranter och aktivister tagit till gatorna under de senaste veckorna och krävt ett slut på rasismen som genomsyrar landets polis och de straffrättsliga systemen.
Det som började som ett krav på att de fyra männen involverade i mordet skulle åtalas, har snabbt växt till ett utbrett stöd för ”defunding” av polisen i USA. Demonstranter uppmanar också till omfördelning av välstånd och resurser till afroamerikanska samhällen som länge missgynnats av ett ekonomiskt system byggt av vita. Historien har skrivits för att upprätthålla och rättfärdiga vitas privilegium. Det är upp till oss alla, inte bara rasifierade personer, att avveckla det.
Vid denna banbrytande tidpunkt är det av största vikt att miljö- och klimatrörelsen förstår kopplingen mellan arbetat att stoppa klimatkaos och att stoppa systematisk rasism. Denna intersektionella analys är vägledande för våra uppdrag och program på Amazon Watch.
Kort sagt; vi kämpar mot en gemensam fiende. Samma ekonomiska system som motiverar miljöförstörelse och klimatförändringar sporrar förtrycket av BIPOC-samhällen (Black, Indigenous, och People of Colour) runt om i världen. Polisen är verkställare och upprätthållare av det systemet. Det är inte av misstag som BIPOC, och amerikanska urfolk i synnerhet, i större utsträckning än vita personer dödas av polis. En av de mest uppenbara exemplen för hur statligt sanktionerat våld mot BIPOC-samhällen fungerar för att prioritera och skydda vinsterna från miljöförstörande företagsintressen är Standing Rock rörelsen, där urfolksdemonstranter möttes av statlig övervakning och polisvåld då de förespråkade sina rättigheter till säkerhet och självbestämmande över sin mark.
De områden i USA och Amazonas som påverkats mest av miljöförorening och nedgradering är samma områden som har flest BIPOC-invånare. Hop Hopkins, Director of Strategic Partnerships på Sierra Club som nyligen publicerade artikeln ”Racism is Killing the Planet”, förklarar att ”You can't have climate change without sacrifice zones, and you can't have sacrifice zones without disposable people, and you can't have disposable people without racism”. Med andra ord; etnisk exploatering är en nyckelkomponent för miljöexploatering.
På grund av att klimatkrisen orsakas av sammanlänkade förtryckande system måste vårt arbete för klimaträttvisa vara intersektionellt och vi måste solidarisera med BIPOC-samhällen. Som medlemmar i Stop The Money Pipeline koalitionen, inriktar vi oss på företag så som JPMorgan Chase och BlackRock som sätter vinst före liv, hälsa och säkerhet för rasifierade samhällen. Stop The Money Pipeline påpekar att ”Samma makter som prioriterar företags egendom och vit bekvämlighet framför svarta liv prioriterar vinst över människor och biologisk mångfald. Banker finansierar farliga fossilbränsleprojekt i rasifierade samhällen för att dom inte värdesätter liven på människor som bor där. De vita cheferna på stora finansiella institutioner prioriterar inte att hantera klimatkatastrofen för att den värsta effekten av krisen bärs av människor som inte ser ut som dem eller inte har råd att bo i deras kvarter. Rasism göder klimatförstörelse.”
BIPOC-personer har i århundraden utmanat spåren av vit dominans som slaveriet i USA lagt grunden för, precis som urfolk i Amazonas har kämpat i århundraden för att skydda sina territorier från exploatering och invadering av kolonialmakter. Exploateringen av Amazonas idag är en fortsättning på detta koloniala och miljörasistiska mönster. Nästan hela industrin av råolja och lantbruksnäring som är verksamma i Amazonas ägs och finansieras av europeiska eller nordamerikanska bolag. Detta är varför vårt arbete för att få stora finansinstitut att sluta finansiera förstörelsen av Amazonas är anti-kolonialt och anti-rasistiskt arbete.
Urfolk i Amazonas motsätter sig aktivt tvångsförflyttningar, brist på rätten till fritt informerat förhandssamtycke (FPIC-principen) och suveränitet, samt förstörelse och snabb urbanisering av regnskogen. Dessa problem är en direkt konsekvens av de industriella aktiviteter som bidrar mest till klimatförändringar: fossila bränslen och avskogning. Detta är varför skyddet för mänskliga rättigheter och urfolks kollektiva rättigheter är så kritiskt för miljörörelsen och varför Amazon Watch prioriterar att förstärka urfolkens röster och krav i vårt uppdrag att skydda Amazonas från industriell exploatering.
Amazon Watch står bakom världens BIPOC-samhällen som uppmanar till slutet på en ekonomisk modell som konsekvent prioriterar berikning av vita och koloniala maktstrukturer över klimatet och de människor som bäst tar hand om planetens hälsa. Vi uppmanar våra stödjare att lära sig mer om kolonialismens historia och vita maktstrukturer i USA, Latinamerika och Europa, och att välkomna en intersektionell rörelse för klimaträttivsa och anti-rasism genom att helhjärtat stötta rörelsen för Black Lives och deras krav.