Achuarfolket från Pastaza och Wampis Nation säkrade en ny vinst för klimaträttviserörelsen när de bekämpade fossilbränsleföretaget GeoPark.
Bland de många hemska rapporter som kommer från Amazonas – inklusive Covid-19 relaterade dödsfall hos ufolksäldre i Ecuador och Brasilien – finns också viktiga segrar vi kan dra inspiration och styrka ifrån. Kampen om att försvara 5 miljoner tunnland av Achuar och Wampis territorium i peruanska Amazonas har nyligen nått ännu en milstolpe, då Chilebaserade oljeföretaget GeoPark nyligen meddelade att de kommer lämna oljeområdet Block 64 för alltid.
Det nuvarande skyddet för denna biologiskt mångfaldiga region har varit en flera decennier lång process som daterar hela vägen tillbaka till skapandet av Block 64 år 1995. Amazon Watch har länge haft ett partnerskap med Achuarfolket i Pastaza, för att förvisa den stadiga ström av internationella oljeföretag, så som ARCO, Occidental Petroleum, och Talisman Energy så sent som 2012. Efter en effektiv juridisk kamp kunde Wampisfolket år 2018 fira upphävandet av oljekontrakt i Block 116, och de har även stoppat gruvbrytning på deras territorium.
Trots välkänd opposition från urfolken, leasade GeoPark Block 64 i oktober 2014. Motivationen var stark – Block 64 utlovade hundratals miljoner fat av eftertraktad lättråolja och mycket av utforskningsarbetet hade redan gjorts av (och betalats av) tidigare oljeföretag. GeoPark hoppades kunna expandera runt om i Sydamerika, och detta var den gyllene möjligheten att etablera sig i Peru. GeoPark ser sig själva som ett ”annorlunda typ av oljeföretag”, och kan mycket väl ha trott att de skulle lyckas i Block 64 där mer etablerade företag tidigare misslyckats.
I december 2016 meddelade GeoPark att peruanska myndigheter gett dem grönt ljus att fortsätta med projektet. Urfolkens motståndskampanj intensifierades vid denna tidpunkt, som detaljeras i ”Tio Nyckelmoment i Kampanjen mot GeoPark”. Varje moment symboliserar olika strategier som urfolken i partnerskap med allierade organisationer utövade, vars kulminerande effekt vi tror tillslut tvingade GeoPark att packa sina väskor.
Varför bestämde sig GeoPark för att lämna? Det meddelade force majeure är endast juridiskt rättfärdigande för dess tillbakadragande. Vi kan anta att deras lämnande är en effekt av sänkta oljepriser, som resulterar i nedskurna kapitalutgifter i budgeten för 2020, samt såklart åren av multifacetterat urfolksmotstånd. Kort sagt, finansiella, juridiska och ryktesmässiga risker övervägde tillslut företagets uppfattning av Block 64:s långsiktiga fördelar.
Urfolken kan officiellt förklara seger, men kampen mot råoljeutvinning i Amazonas är inte över.
Idag firar vi år av samarbete och hårt arbete för att hålla undan ännu ett multinationellt företag som stöttades av världens största investeringsfirmor och mäktigaste regeringar. Samtidigt måste vi fortsätta vårt strategiska ackompanjemang med Achuarfolket och Wampisnationen, och andra urfolk runt om i Amazonas:
Petroperu, Perus statligt ägda företag som varit GeoParks partner, har 30 dagar på sig att bestämma om de vill åta sig 100% ansvar för Block 64. Om inte, så kan den peruanska regeringen bestämma att leasa blocket ännu en gång, som del av deras ”ekonomiska reaktivering” som inkluderar ansträngningar att katalysera fler olje- och gasaktiviteter. Denna kamp kommer inte avslutas förrän Perus regering annullerar BLOCK 64 och upphäver sina försök att uppmana till oljeaktiviteter där.
Förutom oljan, så står Achuar och Wampis inför andra pågående hot: gruvbrytning, illegal timmerverksamhet och den ökade risken av smittspridning av Covid-19 i deras samhällen som skulle få förödande effekter.
GeoPark må lämna Block 64, men utgör ändå ett hot mot andra urfolk på andra ställen i regionen. Sionasamhället i Buenevista (i Putumayo, Colombia) har kämpat mot Amerisur, ett företag som köptes av GeoPark tidigt under 2020. I december 2019, tre år efter att Achuar meddelat sitt motstånd mot GeoPark, publicerade Sionasamhället ett liknande uttalande med stöd av Amazon Frontlines.
Utöver GeoPark, måste västerländska konsumenter konfrontera nätverket av globala finansiärer som investerar i råolja från Amazonas, som driver regnskogen mot kollaps, om att de måste sluta finansiera denna förstörelse.
Idag firar vi en enorm seger efter år av samarbete och hårt arbete för att porta ennu ett multinationellt oljeföretag som stöttas av världens största investeringsfirmor och mäktiga regeringar. Detta är en viktig vinst, inte bara för urfolken i peruanska Amazonas utan för alla samhällen runt om i världen som motsätter sig utvinningsindustrier som invaderar deras territorier och förstör planeten. Oljeföretag gör rätt i att erkänna att vår globala “Håll Oljan i Marken”-rörelse är effektiv när den leds av urfolksmotstånd. Vi kommer inte backa, och vi blir bara starkare med varje vinst.
Postskriptum: Denna vinst tillhör många
Låt oss för en stund reflektera över att det, så som i alla kampanjer av denna magnitud, finns många olika entiteter och individer som rättfärdigat bör fira med stolthet. Självfallet, grunden och mandatet kom från urfolkssamhällena, representerade av FENAP och Wampis Nation. Äldre, samhällsmedlemmar och folkvalda ledare spelade alla en nyckelroll.
Achuarfolket och Wampis Nation erhåller långvarigt stöd från det peruanska civilsamhället, så som Equidad Peru, IIDS och Racimos de Ungurahui.
Internationella allierade som tillhandahöll strategisk och finansiellt stöd inkluderade Rainforest Foundation Norway, Rainforest Partners, Rainforest Action Network, Forest Peoples Programme, Observatorio Ciudadano (Chile), Fundación Pachamama (Ecuador), International Rivers, och Healing Bridges.
Journalister och dokumentärfilmare spelade en viktig roll, så som Pablo Tourrenc från Vagabond Films och Charles Gay som besökte Achuarterritorium i mars 2018 och producerade flera kortfilmer som användes för att offentliggöra Achuars krav internationellt.
Och dig! Amazon Watch hade inte kunnat ackompanjera Achuarfolket, Wampisfolket eller andra urfolk i Amazonas utan ditt stöd.
Andrew E. Miller