Delar av nedan artikel publicerades i ETC, du kan läsa den här: Oatly väljer pengarna – grönmålar Blackstone
Svensk grundade havredryckstillverkaren Oatly fick stark kritik då riskkapitaljätten Blackstone blev delägare av företaget. Den första artikeln vi skrev om Oatly på vår hemsida väckte större debatt än någon annan artikel på länge.
De som kommenterade citerade nästan ord för ord de argument Oatly själva publicerat på sin egen hemsida när de försvarade sitt partnerskap med riskkapitaljätten Blackstone. Det är tydligt att människor är både besvikna, men också inte villiga att acceptera sanningen. Oatly är inte längre ett grönt alternativ.
Oatly själva publicerade på sin egen hemsida sitt försvarstal till varför de ingick partnerskap med riskkapitaljätten Blackstone. Oatlys argument var följande:
”…vi behövde dollars, typ 400 miljoner, för att kunna växa både snabbt och hållbart, då efterfrågan ökar både på de platser där vi redan finns, och vi dessutom lanserar oss på nya ställen och bygger fabriker i Europa, USA och Asien…”
Blackstone skövlar Amazonas
Blackstone äger och investerar i brasilianska företag som är ansvariga för att skövla Amazonas, samt byggnationen av en motorväg genom regnskogen till en ny hamnterminal där soja och andra grödor kan transporteras till resten av världen. Detta görs för att expandera lantbruksnäringen i Amazonasområdet, något som vi vet är förödande för regnskogen och urfolken som bor där. Utöver detta stöttar Blackstones ägare och grundare politiker som vill avveckla miljöskydd och motarbetar klimatinitiativ. Även FN har kritiserat Blackstone för dess meriter gällande mänskliga rättighetskränkningar, och här i Sverige har firman tjänat enorma summor på hyresökningar i svensk förort.
Dominera marknaden
Det finns två sätt för ett företag att växa och bli stort. Det första sättet är naturligt som bygger på efterfrågan och en stadig och lugn expansion som växer i de riktningar där människor ber om företagets produkter. Det andra sättet är att plantera sig själv i en mängd marknader på en gång och helt enkelt tvinga sig in med hjälp av enorma ekonomiska resurser.
En stor anledning till varför vi befinner oss i en klimatkris är denna andra formen av expansion som är en form av aggressiv kapitalism där en dominerande position i marknaden går före allt annat. Denna form av industriell hetsighet är något som skapat de miljömässiga problem vi befinner oss i nu.
Oatly är inte det enda företaget som erbjuder mjölkfria produkter. Det finns lokala företag i andra länder som Oatly kommer att krossa när de anländer med sina 400 miljoner dollar. Om Oatly verkligen vill skapa en förändring varför inte ta delar av sina vinster och sponsra liknande företag i andra länder? Varför måste de själva vara där och ta över?
Starbucks (vars tidigare VD Howard Schulz också äger delar av Oatly) blev ett enormt stort globalt varumärke tack vare en väldigt aggressiv expansion som familjedrivna och lokala caféer inte kunder konkurrera med. McDonalds och många andra kedjor har haft en liknande taktik som praktiskt taget utrotat "mom and pop stores"; vilket är ett amerikanskt uttryck som signifierar en affär/verksamhet som är fristående, oftast enbart verksam på en plats och som ägs av en familj. Sådana företag har ingen chans när Oatly kommer och knackar på dörren.
Det är inte bara biologisk mångfald som är viktigt. Kulturell mångfald är lika viktigt och vi lever i en alltmer mångfaldsfattig kultur där alla städer har samma butiker och matkedjor.
Blackstones investering av 200 miljoner dollar är en av deras minsta investeringar någonsin, ändå har företaget varit snabba att godhetssignalera sin handling. Läs vad det står på deras Instagram bio:
Greenwashing
Detta är ett klassiskt exempel på greenwashing. Det är naivt av Oatly att tro att de kan påverka Blackstone. Oatly skriver på sin hemsida:
”Att få ett företag som Blackstone att investera i oss är något vi har arbetat för i flera år och för oss är det här ett stort framsteg i vårt hållbarhetsprojekt. Alla delar inte vår åsikt och det är helt okej. Men förhoppningsvis kommer de flesta fortsätta dela vårt slutmål, nämligen en bättre och mer hållbar värld.”
Om det verkligen finns ett behov av mer resurser förstår vi inte varför det var så viktigt att få just Blackstone som är en av de värsta bovarna när det gäller att inte driva en hållbar verksamhet.
Detta handlar om pengar, inget annat.
Vi förstår att Oatly tänker sig att om de kan locka Blackstone till gröna investeringar så kommer resten följa efter. Men inget tyder på att Blackstones investering är genuin, då de fortsätter finansiera förstörelse av Amazonas. Vi delar verkligen inte Oatlys åsikter i denna fråga och vi hoppas deras kunder ser igenom deras argument. Detta handlar om pengar, inget annat.
Det finns mängder av investeringsföretag som faktiskt arbetar med hållbara investeringar eller åtminstone inte är lika dåliga som Blackstone, men de kanske inte kan skriva en lika stor check som just Blackstone kan. Var det detta som var avgörande?
Oatly: ställ krav
Vi välkomnar Oatly att kräva av er delägare Blackstone att de inte längre får skylta med sin investering i Oatly förrän de avbryter sina förödande investeringar i Amazonas. Utöver detta vill vi att Oatly öppet och transparent skall kritisera Blackstone för de för investeringar de står bakom.
Skriv under vår namninsamling.
Amazonas brinner
Redan för ett år sedan kritiserades Oatly, då med anledning av att det kinesiska statsfinansierade bolaget China Resources blev stora delägare. Även då ifrågasatte vissa om Oatly kan kalla sig klimatsmarta samtidigt som en del av deras vinst går till kinesiska staten som inte har speciellt stor respekt för klimatet eller mänskliga rättigheter. Vi frågar oss var de pengar som Blackstone nu kommer tjäna på sin investering i Oatly kommer att hamna. Kanske hos ett företag som skövlar Amazonas eller i Trumps presidentkampanj?
Tyvärr är Oatly nu bara en i mängden av alla de andra. McDonalds. Starbucks. Coca-Cola. Det räckte inte att göra 10 miljoner kronor i vinst för ägarna, de måste ha 100 miljoner… eller mer. Det är precis det sättet att tänka som har satt oss i den situation vi befinner i oss nu.
Just nu brinner Amazonas mer än i fjol (precis vad vi varnade för). Det brinner mer och mer pga. den ökade skövlingen. Tack Oatly.
Skriv under vår namninsamling.
Alex Brekke
Generalsekreterare, Amazon Watch Sverige