Som vi nämnde i början av kampanjen relaterar Brasiliens högst problematiska politiska läge till handelsavtalet mellan EU och Mercosur på flera sätt. Avtalets ambition om att alla länder ska implementera Parisavtalet och dess villkor kommer dessvärre inte ha någon större inverkan med tanke på den aktuella krisen i Brasilien. Där går klimat- och miljöpolitiken i en helt annan riktning under ledning av president Jair Bolsonaro som fortsatt förvränger sanningen om situationen i Amazonas.
Under Bolsonaros ledning har bränder, skövling och våldet ökat i Brasilien samtidigt som han hävdar att Brasilien har blivit ett säkrare land. Skövlingen slår nya rekord och presidenten har sett till att Brasiliens budget för att hantera klimatförändringar i stort sett ligger på noll efter en nedskärning på 95 procent. Samtidigt har Bolsonaro tagit bort de kontrollmekanismer som tidigare kunnat kontrollera och minska skövlingen av Amazonas. Detta går i linje med presidentens miljökris-förnekande politik som är ett av de största hoten mot Amazonas framtid. Dessa ageranden av Bolsonaro är inte förenliga med det föreslagna handelsavtalet mellan EU och Mercosur, där det framgår att Brasilien måste stoppa den illegala skogsskövlingen i Amazonas samt minska utsläppen med 37 procent till 2025. Hur ska ett handelsavtal med EU resultera i att dessa mål följs, när Jair Bolsonaro inte visar några incitament till att värna om miljön? Hans nonchalans har resulterat i en straffrihet som ger fritt fram för markövertagare att anlägga bränder för att frigöra betesmark. Därtill har Bolsonaro aktivt försökt öppna upp urfolkens territorier för jordbruk, gruvbrytning och infört policys som tillåter ”land grabbing” inom urfolkens områden, samt föreslagit att mark som tagits olagligt ska få legaliseras för jordbruk. För cirka ett år sedan skickade han även ett lagförslag till kongressen där han föreslog att urfolksreservat ska öppnas för gruvarbete och oljeborrning. Till kritikerna har Bolsonaro sagt: ”Urfolksgrupperna ska få ge sin åsikt om tänkta projekt, men inte kunna stoppa dem”. Detta är ytterligare agerande från presidenten som visar hur långt Brasiliens politik är ifrån en hållbar framtid.
Vidare ska handelsavtalet ta fram ett ramverk för hur parterna ska adressera mänskliga rättigheter, med en särskild beaktning till urfolk. Handelsdelen av avtalet innehåller bestämmelser som främjar urfolkssamhällens roll i hållbara försörjningskedjor av skogsbruksprodukter och samarbete om sociala projekt som involverar dessa samhällen. Genom att ratificera avtalet i dess nuvarande form väljer EU en väg mot fortsatt miljöförstöring och deltar aktivt i den attack mot urfolken och dess rättigheter som förespråkas av Bolsonaros regering. I organisationen Ferns rekommendationer för reformer av avtalet uppmanar de EU till att stödja god skogsstyrning i Brasilien. EU bör pressa Brasilien att anta policys som skyddar regnskogen och mänskliga rättigheter, samt se till att det politiska utrymmet i Brasilien öppnas upp för civilsamhället som vill försvara regnskogen och urfolken. Vi på Amazon Watch Sverige ställer oss bakom detta och uppmanar till mer aktivism. Med tanke på det politiska läget är det nu viktigare än någonsin att stötta de urfolksgrupper som aktivt arbetar emot Bolsonaros politik och för regnskogens bästa.
Frida Moisiola
Midya Kaplan