Från USA till Brasilien, från Sibirien till Turkiet och från Italien till Grekland ser vi hur bränderna rasar över hela världen och slukar skogar, släcker människoliv och djurliv och hotar vår framtid. Kombinationen av extrem värme och långvarig torka har i många regioner lett till de värsta bränderna på nästan ett decennium, något som inträffar samtidigt som IPCC har lagt fram en banbrytande rapport om den eskalerande klimatkrisen.
Kalifornien kämpar nu för att begränsa den största skogsbranden i delstatens historia och fler än 100 andra stora bränder rasar i 15 andra amerikanska delstater. Bränder ödelägger också stora områden i södra Europa när regionen nu drabbas av den mest extrema värmeböljan på tre decennier. Rysslands skogsmyndighet har i sin tur rapporterat att årets bränder har slukat mer än 14 miljoner hektar, vilket gör det till den näst värsta brandsäsongen sedan senaste sekelskiftet.
Allting hänger samman. Brandsäsongen i Amazonas regnskog har också börjat. En historisk torka, hejdlös skogsskövling och slapp miljölagstiftning innebär att detta års bränder sannolikt kommer att bli förödande. Den 3 augusti i år hade 267 större bränder redan upptäckts i regnskogen och bränt ner mer än 105 000 hektar - ett område ungefär lika stort som Los Angeles, Kalifornien. Mer än 75 procent av dessa bränder ägde rum i brasilianska Amazonas, följt av Bolivia, Peru och Colombia, enligt en rapport från organisationen Amazon Conservation Association inom projektet MAAP (Monitoring of the Andean Amazon Project).
Men till skillnad från i USA och runt om i världen uppstår bränder inte naturligt i Amazonas regnskog, utan anläggs istället avsiktligt för att röja avverkade områden med syfte att ge plats för jordbruk eller för att förnya befintliga betesmarker. De flesta av bränderna i Brasilien i år (67 %) har ägt rum i redan avverkade områden. Bränder har också fördärvat naturliga savanngräsmarker och brunnit i och runtomkring urfolks territorier, såsom i Xingu- och Kayapó-territorierna.
Den 29 juni beslutade Bolsonaro att åter igen skicka soldater till Amazonas för att bekämpa bränder och skogsskövling, och utfärdade även ett 120 dagar långt förbud mot otillåten eldning utomhus. Detta är tredje gången som Bolsonaro skickar trupper till Amazonas. Men militären har misslyckats med att skydda Amazonas och avskogningen ökade förra året till den högsta nivån på 12 år. Områden motsvarande sju gånger Londons storlek förstördes. Militären har varken verktygen, mentaliteten eller strukturen för att rikta in sig på och utreda de ansvariga för förstörelsen. Bolsonaros plan att skicka soldater kommer samtidigt som den amerikanska regeringens uppmaning om att stävja avskogningen av Amazonas, för att kunna hejda klimatförändringarna. USA har klargjort att man endast kommer bidra med finansiella medel när Brasilien presenterar konkreta framsteg, vilket det hittills inte har funnits några tecken på.
Ökande skogsskövling och brinnande skogar
Skogsskövlingen i Amazonas är fortfarande utom kontroll och under de senaste 12 månaderna omfattades 871 200 hektar av avskogningsvarningar, en yta som nästan motsvarar staden Boston. Detta enligt uppgifter som Brasiliens nationella rymdstyrelse, INPE, släppte genom sitt system för upptäckt av avskogning i realtid (DETER) i början av augusti.
Detta är den näst högsta siffran sedan observationerna påbörjades år 2016, näst efter förra året. De tre rekordnoteringarna har alla inträffat under Bolsonaros regeringsperiod, och varningarna har ökat med 69,8 % jämfört med genomsnittssiffrorna för tidigare år. DETER:s uppgifter är fortfarande preliminära, och officiella uppgifter om avskogningen kommer att offentliggöras först i slutet av året. Men DETER:s varningar visar att den årliga avskogningen för tredje gången förväntas ligga nära 10 000 km2, vilket inte har inträffat sedan 2008. Den 27 augusti såg läget ut såhär:
Och hur förhåller sig dessa uppgifter till bränderna? I en ny artikel från Mongabay förklarar Matt Finer, senior forskningsspecialist och direktör för MAAP, att "Det kritiska mönstret i brasilianska Amazonas fortsätter att vara att de flesta av de stora bränderna... faktiskt brinner i resterna av nyligen avverkade områden, som en uppenbar indikator på det nuvarande stora avskogningsproblemet i Brasilien."
Från kolsänka till kolkälla?
Bränderna i världens största regnskog har konsekvenser för vårt globala klimat. Enligt en nyligen publicerad studie i tidskriften Nature anses brasilianska Amazonas nu vara en kolkälla som släpper ut mer koldioxid än den fångar in och lagrar. Stigande temperaturer och torka med träddöd som följd har stört balansen mellan tillväxt och nedbrytning i skogen, men anlagda bränder är det som har fått vågskålen att tippa över.
Särskilt sydöstra Amazonas har övergått från att vara en kolsänka till en kolkälla under den studerade perioden. Forskarna visade på hur utsläppen var höga år 2010 på grund av ett torrt El Niño-år och förväntade sig att utsläppen skulle återgå till det normala efteråt, men detta skedde aldrig. Anledningen: ökade utsläpp från bränder. Enligt IPCC-rapporten som släpptes i veckan kommer Amazonas att ha bland de högsta "brandvädersindexen" (så kallade FWI-index) i världen under 2000-talet - oavsett framtida uppvärmning.
Amazonas regnskog närmar sig snabbt en punkt där det inte längre finns någon återvändo. Under Bolsonaros ledning bränns, skövlas och stjäls regnskogen från urfolk och traditionella samhällen i allt snabbare takt.
Men det finns fortfarande tid att agera och ställa de ansvariga till svars.
Finansinstitut som BlackRock och Vanguard, företag och regeringar måste sluta finansiera destruktiva projekt i Amazonas, skydda vår planet och vår gemensamma framtid genom att fasa ut fossila bränslen och stoppa utvinningsverksamheten på urfolkens mark och offentlig mark. Vi bör alla följa urfolkens och de traditionella samhällenas vägledning för att skydda och återställa skogar och andra livsviktiga ekosystem.
Amazon Watch kommer att övervaka brandsäsongen i Amazonas med rapportering och producerat material med förklaringar av orsakerna till bränderna i skogen och beskrivningar av konsekvenserna för urfolkens territorier, samt belysa historier från urfolk och samarbetspartners på plats som arbetar outtröttligt för att förebygga och bekämpa bränderna. Vi kommer också att fortsätta mobilisera medel till förebyggande och övervakande projekt på plats via vår Amazon Defenders Fund. Sedan 2019 har fonden drastiskt ökat sin bidragsgivning i samband med bränder och över 1 miljon dollar har delats ut direkt i händerna på urfolksamhällen med ert stöd. Din röst och ditt partnerskap kommer att behövas för att motverka drivkrafterna bakom bränderna. Håll utkik efter uppdateringar!
-Ana Paula Vargas
Översatt av Alma Hasselberg