Världens mest ökända greenwashing-företag riktar sig återigen mot regnskogen för att undvika att faktiskt minska sina utsläpp
Efter att dammet lagt sig sedan FN:s klimatkonferens (COP26) förra november var ett av de mest anmärkningsvärda resultaten ratificeringen av Artikel 6 i Parisavtalet. Denna del av avtalet implementerar nya styrningsregler för internationell handel med koldioxid: köp och försäljning av krediter som representerar kompensationer för koldioxidutsläpp genom projekt som rör allt från trädplantering till utveckling av förnybar energi.
Det förväntas att dessa regler också ska styra utvecklingen av frivilliga (det vill säga privata) utsläppsmarknader och den privata-sektorn är förberedda. Över 5 000 företag i FN:s Race to Zero-initiativ har åtagit sig att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050. Så vad består “nettot” av i många av dessa åtaganden? Klimatkompensationer.
Tyvärr kan detta innebära problem för klimatet. Förorenande företag har använt kompensationer som en ursäkt för fortsatta utsläpp, men det finns lite bevis på att kompensationer faktiskt saktar ner klimatförändringarna. I själva verket har ny forskning ifrågasatt kompensationernas möjlighet att effektivt motarbeta storskaliga utsläpp, och i vissa fall har kompensationer faktiskt tillfört kol till atmosfären. Detta har emellertid inte stoppat några av världens största företag tillika utsläppare som JBS, Amazon, Google och fler från att vara beroende av tvivelaktiga kompensationssystem för att uppnå sina klimatmål.
Dessutom har kompensationsprogrammen möjliggjort markrofferi och kränkningar av urfolks rättigheter i Amazonas. Brotten är otaliga och sträcker sig från intrång på Kichwafolkets mark för att etablera en nationalpark som slutligen sålde klimatkompensationskrediter till Shell, till skogsavverkning på urfolks territorier i kompensationavtal köpta av det så kallade koldioxidneutrala flygbolaget EasyJet. Som Amazon Watch tidigare beskrivit i vårt sammandrag “The Amazon Rainforest-Sized Loophole in Net Zero” från 2021 kränks urfolks markrättigheter i Amazonas gång på gång i namnet av falska “nettonoll”-åtagandet som bygger på koldioxidkompensationer.
Amazon Watch motsätter sig klimatkompensationer eftersom de är en falsk lösning för att uppnå illusionen av “nettonoll”. I oktober förra året släppte vi ett uttalande underskrivet av nästan 200 civilsamhälles-, jordbruks-, och urfolksorganisationer från världen över kallad “Offsets Don’t Stop Climate Change.” Sedan dess har vi arbetat för att spåra och motsätta oss klimatkompensationsinitiativ som hotar urfolks rättigheter i Amazonas och som tillåter förorenare att fortsätta äventyra vårt klimat och regnskogens hälsa.
Mest nyligen uttryckte vi vårt motstånd mot Science-Based Targets Initiative’s (SBTi) nyligen föreslagna utsläppsmål för skog, mark och jordbruk (Forest, Land and Agriculture - FLAG), tillsammans med allierade i rörelsen som Indigenous Environmental Network, Friends of the Earth, Family Farm Defenders, och Institutet för jordbruk och handelspolitik.
SBTi utger sig själva för att vara en av de främsta myndigheterna när det gäller utsläppsmålsstandarder inom den privata sektorn, men deras föreslagna FLAG-standarder tillåter klimatkompensationer som ett sätt för företag inom mat-, jordbruks- och skogssektorerna att uppnå sina utsläppspsmål, vilket skulle inkludera företag ansvariga för Amazonas förstörelse som exempelvis JBS och Cargill.
Amazon Watch fortsätter att tillsammans med våra partners i Amazonas kräva att regeringars, finansinstituts och företags direkta finansiering för klimat- och skogsskydd går direkt till urfolk som efterfrågar det, för att på så sätt låta urfolks egna lösningar skydda skogarna och hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna. Vi avvisar dock försök till att binda denna finansiering till koldioxidkompensationer, vilket kommer tillåta att samma företag som bär ansvar för de skenande utsläppen av växthusgaser, avskogning och kränkningar av urfolks rättigheter också fortsätter förstöra miljön.
Samtidigt som vi fortsätter motsätta oss falska lösningar likt koldioxidkompensation, ber vi er att låna oss er röst i stöd till urfolksledda lösningar som 80×2025 kampanjen - en uppmaning att permanent skydda 80% av Amazonas regnskog innan 2025. Kampanjen, ledd av Coordinating Body of Indigenous Organizations of the Amazon Basin (COICA), är ett avgörande krav för att skydda Amazonas urfolks kulturella överlevnad, regnskogens ekosystem och biologiska mångfald och det globala klimatet. Skriv under namninsamlingen för att stödja 80×2025 här!
Roshan Krishnan
Översättning: Isabelle Holman