Av alla häftiga djur som finns i Amazonas, kajmaner, papegojor, jaguarer och anakondor, så väljer ni att skriva om myror, kanske du tänker. Ja, men myrorna, och insekterna överlag i Amazonas, är kanske till och med ännu häftigare än de stora, pampiga djuren. Man måste bara ta sig en närmare titt för att förstå varför.
Insekterna utgör den stora massan av Amazonas befolkning: över 90% av alla arter som bor i Amazonas är insekter. Man tror att det finns över 2,5 miljoner insektsarter i Amazonas, jämfört med 33 000 som är den uppskattade siffran för antal insektsarter i Sverige. Myrorna, som står för den stora kärnan av Amazonas många invånare, utgör trots sin lilla kroppsstorlek så mycket som 30% av biomassan för alla djur som lever i Amazonas!
Bladskärarmyrorna lever i enorma samhällen, upp till åtta miljoner myror kan samsas i ett enda bo, som kan bli hela 30 meter brett. Efter människan räknas bladskärarmyrornas samhällen till djurvärldens allra mest komplexa. Myrorna lever efter ett kastsystem, och kasten avgörs av myrans storlek. Ju större myra, desto högre står den i rang. Kasten kommer dessutom med olika högt rankade arbetssysslor. Myrorna i ett kast samlar blad till boet, myrorna i ett annat kast jobbar som ”trädgårdsmästare” och skär till bladen till rätt storlekar, de i ett tredje kast jobbar som väktare och skyddar boet från inkräktare. Det finns fler kast i bladskärarmyrans kolonier, men vi har inte plats att nämna alla här. Till sist har vi däremot drottningen, högst upp av alla, mamma till alla myror i samhället.
Men vad ska bladskärarmyrorna med bladbitarna till? Jo, de ”planterar” bladbitarna på marken och äter av svampen som växer på bladet när det förmultnar. Svampen utgör myrornas enda föda. Myrorna ägnar sig på det här sättet åt en form av jordbruk, och de skyddar och vårdar sina plantager precis så envetet som bara arbetsmyror gör.
Detta enorma bladprojekt spelar en viktig del i regnskogens välmående och ekosystem. Myrornas eviga bladavverkning ser till så att växtligheten cirkulerar och nya plantor och träd får chans att växa sig stora. Och med sitt svampjordbruk ser myrorna till så att jorden näringsberikas. Myrornas ständiga bladkapning är faktiskt så omfattande att myrorna är det djur i regnskogen som konsumerar mest växtlighet, hela 15% av all växtlighet som kapas i Amazonas står bladskärarmyran för. Ja om man bortser från oss människor då.
Vi hoppas att vi kunnat väcka lite intresse för dessa små men otroligt märkliga och komplexa varelser!
- Isabella Hjorth
Källa: Mongabay, WWF, SLU Artdatabanken, Oakland Zoo