Nya rapporter avslöjar omfattande rättsliga kränkningar från kanadensiska företag i Latinamerikanska länder och omedelbart ingripande genom FNs Universal Periodic Review (UPR) uppmanas.
Amazon Watch tillsammans med över 50 olika civilsamhällesorganisationer gick ihop under kampanjen Unmasking Canada: Rights Violations Across Latin America för att sammanställa tre kritiska rapporter mot flera kanadensiska företag som är verksamma i Latinamerika. De tre rapporterna täcker områdena Regional, Amazonian och även Oil and Gas och tar upp specifika rättsliga kränkningar som är kopplade till 37 kanadensiska projekt i 9 olika länder i Latinamerika och Karibien. Med hjälp av dessa rapporter reste urfolksledare, representanter från lokalsamhällen och från det latinamerikanska civilsamhället till FNs kontor i Genève med en delegation att framföra på det förberedande UPR-sammanträden som hölls mellan 28 augusti till den 1 september 2023.
Var fjärde år samlas FNs medlemsstater och granskar de mänskliga rättigheterna i de olika medlemsstaterna i vad som heter Universal Periodic Review (UPR) och i år kommer Kanadas UPR att äga rum den 10 november 2023 i Genève. Urfolksledarna, representanterna från lokalsamhällena och från det latinamerikanska civilsamhället framförde delegationen på det förberedande UPR-sammanträdet och gav bland annat rekommendationer till FNs medlemsstater med dokument eller lagar att genomföra för att begära att Kanada skapar rättsligt bindande aktioner för att förhindra, minska och sanktionera alla former av de rättsliga kränkningarna som deras företag verksamma utomlands begått.
Delegationen genomfördes även tillsammans med representanter från organisationerna Amazon Watch, AIDA (Brasilien, Gaia (Colombia) och Ambiente y Sociedad (Colombia).
De tre rapporterna presenterar 32 kanadensiska projekt som kränker rätten till ren miljö med specifika fall av luft-, vatten- och landförorening såsom de 105 oljeutsläppen i Perus Block 192 av Frontera Energy. Konsekvenserna av deras handlingar är stora och orsakar allvarliga skador på biologisk mångfald, skogen och vatten. Det visade sig även att 26 projekt kränker rätten till fritt och informerat förhandssamtycke och konsultation. 19 av projekten kränker ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och i 16 projekt lyfter rapporterna alarmerande våld som kränker medborgerliga och politiska rättigheter vilket ledde till situationer som när 20 personer skadades i Ecuador i juli. Amazonian-rapporten tar specifikt upp rättsliga kränkningar i Brasilien, Colombia, Ecuador och Peru där 10 projekt påverkar urfolk från minst 16 urfolkssamhällen men även traditionella flodsamhällen och deras skyddade områden de livnär sig på.
Resan till Genève representerar en mäktig kraft i kampen för mänskliga rättigheter och det var en chans att synliggöra de rättsliga kränkningarna utförda i Latinamerika och Karibien av kanadensiska utvinningsföretag som även är stöttade av den kanadensiska regeringens diplomatstrategi. Delegationen gjorde jobbet av att leverera det brådskande budskapet och uppmana FNs medlemsstater samt det globala samfundet att ta till handling och kräva ansvar och rättvisa för dem som råkat ut för konsekvenserna av de kanadensiska företagen. Detta markerar början på vår nya resa mot internationellt påverkansarbete som skyddar Amazonas och därav hela vårt klimat.
Vår planets klimat är sammankopplat och när kränkningar sker i ett hörn av världen, kommer det att påverka oss globalt förr eller senare. Låt oss vara solidariska med urfolket och lokalsamhällena i Latinamerika och Karibien och kräva att företagen hålls ansvariga. Det är dags att avslöja rovdjuren till företag och skydda våra värdefulla ekosystem som bär oss alla.