Jag är född och uppvuxen i de småländska skogarna, så naturen har alltid varit en stor del av mitt liv. För mig har det alltid varit självklart att både djur och växter är medvetna. Eller åtminstone att de har kognitiva eller intelligenta förmågor. Detta är en kontroversiell åsikt och medans vissa forskare har visat enastående resultat till fördel för denna teori, så är det fortfarande många fler som anser att det inte finns någon som helst evidens för detta.
De forskingsrapporter som står bakom det jag redan känner jag vet om växter, berättar hur de planerar, strategiserar, kommunicerar och även förflyttar sig. Detta var ännu mer oaccepterat än idag, när jag som liten smålandspojk fick dessa insikter genom att spendera många timmar i skogen dag ut och dag in. Professor i ekologisk artbildning Monica Gagliano berättar:
“Huvudinsikten för mig var inte faktumet att växter är något mer än vad vi erkänner, men att allting runt omkring oss är mycket mer än vad vi erkänner… de [växter och djur] gör saker vi inte ens kan drömma om. Och genom att inte drömma om det anser vi att det inte existerar.”
När jag besökte Amazonas för första gången för ungefär tio årsedan blev jag glatt överraskad att jag inte var ensam med att se träd, växter och djur som lika levande, medvetna och värdiga av respekt som människor. Urfolken höll dessa åsikter och de levde sina liv efter dem. Antropologen Jeremy Narby berättar:
“Jag spenderare några år tillsammans med Ashaninkafolket i peruvianska Amazonas, och dessa människor vet enormt mycket om växter och djur. Faktum är att de har ett namn i sitt språk för praktiskt taget varenda art som finns i skogen. De talade om växter och djur på ett sätt som jag fann annorlunda, som intellegenta varelser med personligheter och intentioner, och att de hade ett släktskap med människor. De kallade även några arter för Ashaninka, vilket var vad de kallade sig själva…”
“Maniok växter var deras systrar. Små fåglar var deras många bröder. Armadillos deras svågrar. Ashaninka tenderade att personifiera andra arter och relatera till dem genom ett släktskap. Det visade sig att detta är vanligt bland urfolken i Amazonas.”
Att leva med detta perspektivet förändrar allt. Hur kan någon med gott samvete skövla stora områden av regnskog om det som skövlas är ens släktingar, ens nära och kära? Det är därför urfolken är de absolut bästa förvaltarna av vår planets biologiska mångfald. Urfolken representerar bara 4 % av jordens befolkning, men att de skyddar 80 % av världens biologiska mångfald.
Läs gärna: Den Levande Skogen
Amazonas är ovärderlig. Har du varit där vet du det, och om du inte har haft möjligheten får du lita på vad jag säger: den är ovärderlig. Inte bara på grund av allt det viktiga den gör för vår planet, inte på grund av att den är den mest artrika tropiska regnskogen som existerar. Inte heller på grund av den biologiska mångfalden som är helt enorm.
Din partner, dina barn eller ditt husdjur är inte ovärderliga på grund av att de hjälper dig hålla ordning på ditt hem. De är inte ovärderliga för att de tillför inkomst till hushållet eller för att de kan hålla dig sällskap. De är ovärderliga för att det är din familj som du älskar.
Amazonas är ovärderlig. Urfolken vet det. Jag vet det. Jag hoppas du vet det också.
Alex Brekke
Generalsekreterare