Utdrag från Edelstamsprisets pressmeddelande. Läs hela här.
Edelstampriset 2020 tilldelas Osvalinda Marcelino Alves Pereira från Amazonas regnskogsområde i Brasilien för enastående insatser samt exceptionellt mod genom att stå upp för sin tro på försvaret av mänskliga rättigheter.
Osvalinda Alves Pereira från Pará i Brasilien är samordnare i och för lokalsamhället samt beskyddare av Amazonas regnskog och utsätter sig själv för stor fara genom att försvara regnskogen och dess befolkning. Att beskydda regnskogen från olaglig avverkning är mycket riskabelt eftersom lagen sällan verkställs mot dem som begår överträdelserna.
Kriminella nätverk av skogshuggare placerar ut män för att skydda sina olagliga aktiviteter och skrämmer, hotar eller mördar de som försöker hindra dem. De illegala aktiviteterna resulterar i skövlingen och ödeläggelsen av Amazonas regnskog.
Edelstampriset är ett Sverigebaserat internationellt monetärt pris som delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam. Edelstampriset delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Priset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Han utmärkte sig som diplomat genom sin kompetens, sitt mod och sitt civilkurage in kampen och försvaret av de mänskliga rättigheterna.
Kriminella nätverk styr
Osvalinda Alves Pereira och hennes man Daniel Alves Pereira har under nästan ett årtionde mottagit otaliga hot från de kriminella nätverken som deltar i den olagliga av- verkningen i delstaten Pará. De har hållit sig gömda i över 18 månader med hjälp av det Federala programmet för skydd av människorättsförsvarare, journalister och miljöför- svarare. Men idag är de tillbaka i Pará trots bristande säkerhet då de känner ett behov av att fortsätta sitt arbete i de regnskogsområden där den olagliga avverkningen sker.
“Osvalinda har trots återkommande hot rapporterat olaglig avverkning av Amazonas regnskog och stått upp för sina övertygelser i tider då rättvisa är en nödvändighet. Hennes modiga handlingar tjänar som ett viktigt exempel på den återhämtningskapacitet och motståndskraft som är nödvändig för att skydda vår miljö. Brasilien har undertecknat Parisavtalet om klimatförändringarna och åtagit sig att få slut på den olagliga skogsskövlingen till år 2030. Dock misslyckas myndigheterna med att implementera och upprätthålla miljölagar i Amazonas, vilket kraftigt underminerar arbetet för att skydda regnskogen,” säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury och medgrundare till Stiftelsen Harald Edelstam.
Beväpnade grupper skrämmer lokalbefolkningen
Storbönder som deltar i olaglig avverkning utnyttjar ofta bebyggelser som tillkommit genom jordreformer och där fattiga jordbrukare har små jordområden, för att få tillgång till de skyddade skogarna i närheten. Osvalinda Alves Pereira grundade Areia II Women’s Association för att utveckla hållbart ekologiskt jordbruk samt för att återplantera skog där avverkning skett. Hon är lokal ledare för Areia Settlement Project som geografiskt agerar som en ingångsport till tre större naturvårdsområden: urskogsreservatet Trairao, Riozinho de Anfrisio reservatet samt nationalparken Jamanxim, som alla är av stort intresse för skogshuggare som bryter mot lagen. Idag är Pará den delstat inom landet som har det högsta antalet rapporterade resurs- och landkonflikter.
Trots att hon flera gånger blivit både hotad och erbjuden mutor har Osvalinda Alves Pereira tappert fortsatt att rapportera de brottsliga skogshuggarnas aktiviteter. Kriminella nätverk deltar i den storskaliga transporten, behandlingen och försäljningen av timmer samt olagligt besittningstagande av mark och olaglig gruvbrytning i Amazonas. De anställer beväpnade män för att skrämma lokalbefolkningen. Större delen av hoten och attackerna mot regnskogens beskyddare blir aldrig ordentligt undersökta eller bestraffade. Därför befinner sig regnskogens beskyddare i stor fara och Osvalinda Alver Pereira fruktar för sitt liv.
"Det är av stor vikt att hitta metoder för att se till att både nationell och internationell lag efterlevs samt att verka för att ansvar utkrävs för brott mot mänskliga rättigheter. Brasilien borde i detta fall kunna skydda dem som försvarar regnskogen och mottar dödshot. Straffrihet är inte ett alternativ. Det internationella samfundet har även ett ansvar för att upprätthålla rättvisa och likhet inför lagen samt att säkerställa att försvarare av regnskogen samt brottsoffer skyddas. Detta innefattar skyddet av både tjänstemän ansvariga för genomdrivandet av miljölagstiftningen, medlemmar av ursprungsbefolkningen och andra lokala gemenskaper. Under år 2020 har nästan 8 000 kvadratkilometer av skog skövlats", säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury.
Information kring Edelstamprisets utdelningsceremoni
Livesändning på www.edelstam.org den 24:e november klockan 17.00.
Claes-Johan Larsson kommer att leda ceremonin. Sveriges statsminister Stefan Löfven tillsammans med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet kommer att delta. Efter ceremonin kommer en paneldiskussion ledd av Ana Carolina Deveza att äga rum.
Deltagarna i panelen är följande:
Ambassadör (ret.) Hans Corell, Förenta Nationernas tidigare rättschef och undergeneralsekreterare för rättsliga frågor.
Carlos Castresana-Fernandez, åklagare och tidigare högkommissarie för internationella kommissionen mot strafflöshet i Guatemala (CICIG).
Parul Sharma, ordförande för Amnesty International Sverige.
Ambassadör Bruno Stagno Ugarte, ställföreträdande verkställande direktör för påverkan på Human Rights Watch.
Alex Brekke, generalsekreterare för Amazon Watch Sverige.