En ny 10 årig studie från Brasiliens National Institute for Space Research, INPE, indikerar att stora delar av Amazonas regnskog nu avger mer koldioxid än vad den binder. Orsaken tros vara omfattande avskogning.
Studien har varannan vecka i 10 år mätt växthusgaserna över Amazonasområdet. Största delen av regnskogen absorberar fortfarande enorma mängder koldioxid, men i den del som avskogats avsevärt verkar den kapaciteten helt försvunnit. Istället har detta område blivit en källa till mer koldioxidutsläpp.
Ett levande träd absorberar koldioxid, men när det dör frigörs gasen igen. Nu verkar så mycket som 20% av Amazonas ha blivit en utsläppskälla istället för en kolsänka. Detta gäller framförallt den sydöstra delen av Amazonas som fått utstå mycket avskogning. Amazonas absorberar idag ungefär hälften så mycket koldioxid som på den brukade på 80- och 90-talet.
Forskare har länge varnat för Amazonas brytningspunkt och detta kan vara ett första tecken på att brytningspunkten faktiskt närmar sig snabbare än man trott. Om brytningspunkten nås, alltså när regnskogen inte längre kan förnya sig själv och istället börjar släppa ut mer koldioxid än den kan bilda, riskerar hela Amazonas att förvandlas till en savann.
Enligt beräkningar tror man att Amazonas når sin oåterkalleliga brytningspunkt när 20-25% av skogen försvunnit. Idag har 17% av Amazonas skövlats. Tiden är knapp om vi ska kunna rädda Amazonas regnskog och de växter, djur och människor som lever där. Professor Gatti som gjort studien föreslår ett femårigt moratorium för avskogning för att se om skogen kan återhämta sig. Men tyvärr känns ett sådant förbud långt bort i dagens politiska klimat.
I januari har skogsskövlingen i brasilianska Amazonas nått nya höjder. Enligt INPE har avskogningen mer än dubblerats jämfört med förra året, och under 2019 skövlades Amazonas mer än på 11 år.
Urfolken är en av de kraftfulla rörelser som ständigt står upp för Amazonas bevarande och beskydd. Deras överlevnad är beroende av regnskogen, precis som vår. Om Amazonas försvinner förlorar vi en av världens bästa bromsmekanismer för klimatförändringarna. Låter vi urfolken förvalta regnskogen, som de gjort i urminnes tider, kan denna förödande utveckling vändas!