Amazonas kallas världens lungor. Regnskogen är ungefär 7 miljoner kvadratkilometer stor, och går in över gränsen till så många som nio länder; Brasilien, Venezuela, Peru, Colombia, Ecuador, Bolivia, Surinam och både franska Guyana och Guyana. Det tros att Amazonas har funnits omkring 55 miljoner år, och skogen är även hem för ungefär 20 miljoner urfolk från 400 olika nationaliteter som är spridda över de nio olika länderna. Urfolk utgör ca 4 % av världens befolkning och ändå så håller deras områden 80 % av världens kvarstående biologiska mångfald.
Amazonas bebos av miljontals växter och djur som lever i symbios, ungefärliga siffror tyder på att 10 % av världens arter bor och lever i denna skog, där finns även ännu arter vi får reda på existerar och fler okända som vi inte vet om. Även de urfolksgrupper som är okontaktade eller som lever traditionsenligt, lever i symbios med regnskogen. De får material från skogen för att bygga hem, verktyg m.m., men också mat och vattnen osv. Även för oss som inte bor i närheten av regnskogen, så har Amazonas en viktig roll i våra liv, då träden binder kol och även producerar en betydlig del av atmosfärens syre. Amazonas hjälper att reglera det globala klimatet genom bindandet och utsläppet av kol, det uppskattas att träden absorberar en väldig stor mängd av världens utsläpp.
Men det finns stora hot mot både urfolken och Amazonas regnskog, som kommer påverka urfolkens levnadssätt och kultur. Amazonas hotas även som biologisk mångfald och klimatreglerande, på grund av flera orsaker är regnskogen nu nära en brytpunkt. Allt från hotet av lantbruksnäring, avskogning, sociala hot som lagstiftning till klimatförändringar.
Vi kommer publicera en fördjupande artikelserie i 7 delar, som redogör för dessa specifika ämnen och belyser de hot som existerar idag både mot Amazonas och dess urfolk. Alla artiklar kommer ha samma struktur så det blir enkelt att följa och läsa men även få en bättre förståelse för problemen. Artiklarna kommer att gå in på olika områden som gruvbrytning, lantbruksnäring (boskap och råvaror), dammar, oljeutvinning, klimatförändringar, sociala hot och investeringar. Hoten mot Amazonas och urfolken överlappar ofta varandra och hänger ihop. Hoten ser olika ut för olika urfolksgrupper och kan skilja sig åt beroende på var i Amazonas de befinner sig. Amazon Watch arbetar med samtliga problemområden tillsammans med urfolken de berör.
Vi hoppas ni tycker att artikelserien fördjupar er förståelse för hoten mot Amazonas och inspirerar er att kämpa med urfolken för deras hem, rättigheter och vår kollektiva framtid.