Efter två intensiva veckor på COP26 i Glasgow har vi nu återvänt hem igen och reflekterar över resultaten. Även om Glasgowpakten inte motsvarar de åtgärder som faktiskt krävs för att hantera den akuta klimatkrisen, var civilsamhällets närvaro verkligen inspirerande. Urfolk, frontlinjesamhällen, kvinnor och ungdomar deltog med full kraft och organiserade sig för klimaträttvisa och mot den fossila bränsleindustrin, som hade ett stort inflytande över de officiella förhandlingarna vid COP26.
Med tanke på den skrämmande verkligheten att Amazonas befinner sig vid en oåterkallelig brytpunkt och således i ett nödläge, åkte vi till Glasgow i solidaritet med våra partner för att stödja den brådskande uppmaningen om att permanent skydda 80 procent av Amazonas innan 2025. Vi åkte dit för att förstärka Amazonas urfolks röster, lösningar och motstånd, särskilt de av kvinnor och unga miljöförsvarare. Vi fördömde också falska lösningar på klimatkrisen, däribland klimatkompensation och nettonollåtaganden, och uppmanade bankerna att divestera i gas och olja från Amazonas.
Reserestriktionerna till följd av pandemin förvärrade klimattoppmötets orättvisor. Ändå var urfolkens representation påtaglig både inom och utanför COP, och innefattade den största delegationen av brasilianska urfolksledare och urfolksungdomar i klimatförhandlingarnas historia vars centrala förslag till klimatlösning var att urfolken måste få sin mark tillbaka (”Land Back”).
"Det är inte vi som orsakar föroreningarna, det är inte vi som skapar problemet, men det är vi som dödas som följd. Detta är ett miljörelaterat folkmord. Trots att urfolken bara utgör 5 procent av världens befolkning skyddar vi 80 procent av jordens biologiska mångfald. Ändå fortsätter vi att uteslutas från beslutsfattandet. Regeringarna måste återbeskoga sina sinnen och förstå att klimatförändringarna redan är en realitet, inte ett framtida problem. Vi är här för att återge Moder Jords rop eftersom hon gråter, och det är vår plikt att göra detta medan vi fortfarande har tid. Vad händer när hon slutar gråta?" sa Sonia Guajajara, verkställande samordnare för APIB, Brasiliens nationella urfolksassociation.
Helena Gualinga från Kichwa-folket i Sarayaku, ecuadorianska Amazonas, berättade för en folkmassa på tusentals personer att "Bakom varje mord på en markförsvarare finns ett företag, en regering och ett namn. Amerikanska och europeiska banker finansierar och investerar varje dag i förstörelse av Amazonas." Hon tillade: "Som frontlinjesamhällen går vi längst fram i marschen eftersom vi sätter våra kroppar på spel för att skydda Amazonas regnskog mot de utvinningsindustrier som är ansvariga för klimatförändringarna i dag."
Under två veckor organiserade och deltog vi i en mängd olika sidoevenemang, pressevenemang, presentationer, protester och marscher, inklusive Youth Climate Strike och Climate Justice-marschen med över 100 000 personer i ösregn. I vårt team ingick även Nina Gualinga och Gasparini Kaingang. Tillsammans följde vi med kvinnliga miljöförsvarare från Amazonas och en delegation av Kichwa-ungdomar från Sarayaku, och arbetade i solidaritet med våra partner och allierade på COICA, CONFENIAE, AIDESEP, APIB, ANMIGA, Midia India, Minga Indigena, Global Amazon Assembly (AMA), Amazon Sacred Headwaters Initiative, Indigenous Environmental Network, Indigenous Climate Action och Black Indigenous Liberation Movement (BILM), bland andra.
Viktiga aktiviteter och resultat
Pressbriefing om uteslutning av olja och gas från Amazonas på COP26 med följande deltagare: Jorge Perez (ordförande för AIDESEP), Maricela Gualinga (vice ordförande för Sarayaku), Helena Gualinga (Sarayaku), Tzeporah Berman (Stand.earth) och Leila Salazar-López. Titta på webbsändningen här.
Ungdomar från Amazonas ledde Youth Climate Strike. Ungdomar från Ecuador och Brasilien ledde en marsch bestående av tusentals människor till ett centralt torg i Glasgow, och var huvudtalare vid den efterföljande demonstrationen inför 30 000 personer där de uppmanade bankerna att upphöra med att finansiera oljeutvinning i deras områden. Se reportage från The Guardian här.
Kvinnliga miljöförsvarare från urfolk i Amazonas mötte Deb Haaland, USA:s inrikesminister.
Försvarare av Amazonas var en del av VOICES for the EARTH-projektionen på SEC Armadillo-byggnaden vid COP26, däribland Chief Raoni, Sonia Guajajara, Alessandra Munduruku och Helena Gualinga.
Amazonia for Life: Skydda 80 % av Amazonas innan 2025, mänsklig banderoll i solidaritet med urfolk och organisationer i Amazonas, före marschen för klimaträttvisa.
Marsch och demonstration för klimaträttvisa med över 100 000 människor genom Glasgows regniga gator. Urfolksdelegationer från hela världen ledde marschen.
Aktion för saknade och mördade urfolkskvinnor inom och utanför COP26 på jämställdhetsdagen.Nina Gualinga (Kichwa), Mireya Gualinga (Kichwa) och Nemo Andy (Waorani) deltog. Här kan du läsa mer om detta. Livestreams med tal på Instagram här och här.
Urfolkskvinnor från Brasilien, Peru och Ecuador möttes och överlämnade krav till Mary Robinson, Irlands tidigare president och FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter samt ordförande för The Elders.
Urfolksledd aktion vid JPMorgan Chases huvudkontor i Glasgow i samarbete med Indigenous Environmental Network (IEN), Indigenous Climate Action (ICA) och andra allierade. Ledare från både nord- och sydamerikanska urfolk som påverkas av Chase-finansierade fossilbränsleprojekt talade om det brådskande behovet av att banken slutar finansiera fossila bränslen (under hashtaggen #DefundClimateChaos). Bland talarna fanns Nemo Andy Guiquita (CONFENIAE), Maricela Gualinga (vice ordförande Kichwa i Sarayaku) och Mireya Gualinga (ungdomsrepresentant för Kichwa i Sarayaku). Lokal intervju med Maricela Gualinga här. Hela livestreamen på Instagram finns här.
Amazon Watch och AMA (Global Amazon Assembly) höll ett sidoevenemang inom COP26 med titeln "För att stoppa klimatkollapsen måste vi rädda Amazonas" med Nemo Andy Guiquita (Waorani och ledare för CONFENIAE), Pablo Solon (AMA och Fundacion Solon) och Luis Arnoldo Campos (FOSPA-Pan Amazon Social Forum). Titta på evenemanget här.
Leila Salazar-López, executive director för Amazon Watch, live på Sky News.
Huvudsyftet med COP26 var att färdigställa artikel 6, en artikel i Parisavtalet som främjar marknadsbaserade mekanismer, inklusive kompensationssystem, handel och koldioxidinfångning som möjliggör för regeringar och företag att kunna fortsätta med att förorena utan att faktiskt behöva minska utsläppen. Artikel 6 saknar fortfarande en klagomålsmekanism, vilket hotar urfolkens rättigheter och territorier samt klimaträttvisan i stort. Tack vare det outtröttliga arbetet av urfolk, inklusive allierade på NDN Collective och Indigenous Climate Action, integrerades urfolkens mänskliga rättigheter i artikel 6, men detta är inte rättsligt bindande.
Jade Begay, kampanjchef för klimaträttvisa på NDN Collective och styrelseledamot i Amazon Watch, säger: "Vad dessa resultat signalerar för mig, och för oss som arbetar i USA, är att vi har mycket arbete kvar att göra för att införa etnisk rättvisa i hela regeringens klimatstrategi. När vi blickar framåt mot COP27 måste USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor och de amerikanska federala myndigheterna arbeta för att integrera Fritt, informerat förhandssamtycke (FPIC), eftersom detta är ett sätt att få klimatpolitiken rätt både hemma och utomlands. Dessutom kommer vi att fortsätta misslyckas med att uppnå verklig klimaträttvisa om inte FPIC införs i klimatpolitiken."
Trots att urfolkens lösningar var framträdande vid COP26 misslyckades Glasgow-avtalet med att ta itu med den akuta klimatfrågan. Även om nästan 20 miljarder dollar utlovades för att skydda världens skogar innan 2030 är detta för sent för Amazonas, som står inför en katastrofal brytpunkt. Vi måste skydda 80 procent av regnskogen senast år 2025. Detta innebär att vi måste implementera Amazonia for Life-deklarationen som kräver ett omedelbart moratorium för avskogning och expansion av fossilbränsleutvinning, direkt skogsfinansiering till urfolks- och skogssamhällen som står i frontlinjen för skyddandet av regnskogen, och ett slut på användandet av skogsbaserade kompensationssystem.
COP26-avtalet är också fullt av greenwashing. Det innehåller inga åtaganden på kort sikt om åtgärder mot fossila bränslen eller för skogsskydd. Faktum är att JPMorgan och UBS, båda medlemmar i Global Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), är några av de största finansiärerna av olja och gas från Amazonas regnskog. Det verkar som om detta nettonoll-löfte helt enkelt är ännu ett ihåligt företagsåtagande, precis som den slags åtaganden som över 700 civilsamhällesgrupper över hela världen, däribland Amazon Watch, fördömde inför COP26.
Sammanfattningsvis är alla löften, åtaganden och överenskommelser som gjordes i Glasgow inte tillräckliga för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader Celsius. De gör faktiskt istället att världen är på väg mot en uppvärmning på 2,4 grader enligt Carbon Action Tracker. De fortsätter att tillåta avskogning och naturresursutvinning, vilket förvärrar Amazonas ekologiska brytpunkt och attackerna mot urfolken och skogsförsvarare. Vi kommer inte att ge upp! Vi kommer att fortsätta enas, organisera oss och arbeta i solidaritet med urfolken och allierade för att skydda och försvara Amazonas och säkerställa klimaträttvisa för alla.
"När man ser tillbaka på denna COP ser man att det är samma företag och bolag som är ansvariga för klimatförändringarna som kränker urfolkens rättigheter och territorier. Det är samma regeringar som förföljer och fängslar urfolk i sina länder som deltog i förhandlingarna. Det är de som har beslutsmakten. Men den verkliga klimatrörelsen finns där ute i frontlinjesamhällena där människor bokstavligen sätter sina kroppar på spel för att skydda den biologiska mångfalden, för att behålla fossila bränslen i marken och för att skydda skogar och vatten", säger Nina Gualinga till Atmos. Nina är en regnskogsförsvarare från Sarayaku med fokus på kvinnofrågor och är ambassadör för Amazon Watch.
Leila Salazar-López
Pendle Marshall-Hallmark