Förra veckan samlades sex tusen urfolkspersoner från 176 olika etniciteter från Brasiliens alla regioner för att sätta upp ett läger i hjärtat av Brasiliens huvudstad, för att insistera på att deras existens och röst blir erkänd och respekterad av regeringen.
De reste i flera dagar i fulla bussar, vissa under hotet av bakhåll, för att enas i Kampen för Livet, landets största urfolksmobilisering under de senaste 30 åren, för att begära att Brasiliens högsta domstol nekar den s.k. tidsramsklausulen. Om det genomförs, skulle denna bedrägliga legala teorin ogiltighetsförklara urfolksgruppers mark som fysiskt inte ockuperade sitt territorium dagen som den nya konstitutionen trädde i kraft år 1988. Detta skulle ignorera århundraden av folkmordsförtryck som tvingade många urfolksgrupper att fly från deras förfäders hem och fly inför hotet som kommer med dokumentet.
Amazon Watch tog del i det mäktiga historiska ögonblicket i kampen för urfolket i Brasilien. Organisatörerna tog hänsyn för att hantera Covid-19 riskerna genom att bidra med testplatser och att strikt följa hälsomyndighetens protokoll. Tillsammans med kollegorna – juridiska rådgivaren Ana Carolina Alfinito och urfolksrådgivaren Airton Gasparini – marscherade vi i solidaritet, deltog i flera mötessessioner, bidrog med logistik och juridiskt stöd samt lyssnade på rapporter från urfolksgrupper angående konsekvenserna av att plundra i deras territorium.
”Det är ett av de viktigaste domsluten i historien” sa Sonia Guajajara, exekutiv koordinator från Associationen för Brasiliens urfolk (APIB), ”Kampen för urfolk är en kamp för mänsklighetens framtid.”
Efter flera förseningar återupptogs denna vecka överläggningen av Xokleng fallet av Brasiliens högsta domstol (STF), vilket kommer att definiera framtiden för urfolket i Brasilien och därmed världens skogar, den biologiska mångfalden och klimatet. Som svar på förseningarna, bestämde urfolksledare förra veckan att fortsätta med mobiliseringen i Brasilia och i deras territorium.
”Tidsramsklausulen representerar för oss, urfolket, en deklaration av utrotning” sa Eloy Terena, under ett event förra torsdagen. Han poängterade att majoriteten av Brasiliens 114 okontaktade urfolksgrupper, som förlitar sig på regeringsskydd, lever i territorium som hotas om tidsramsklausulens juridiska tes medges och införs.
Urfolksmobiliseringen berättade för Internationella brottmålsdomstolen (ICC), att förflyttningen av urfolksgrupper från sin mark betyder utrotning av deras livsstil och organiseringen av deras liv. De som regerar i Brasilien idag har en tydlig vision av ett land utan urfolksmark, och konsekvenserna blir ett land utan urfolk. Kampen för urfolksrörelsen för deras mark är en kamp emot folkmord och för planetens överlevnad.
Ord kan inte beskriva hur det kändes att följa med våra partners i Kampen för Livet.
Förutom Associationen för Brasiliens urfolk (APIB) förmåga att säkert kunna vända tusentals representanter av olika kulturer, språk och världsbilder för att motivera dem till endast ett politiskt mål, fanns även en inspirerande spirituell komponent i förra veckans event.
Vi kände den mäktiga stunden när mobiliseringen satte marsch mot Brasiliens högsta domstol (STF) utan någon vetskap om när tidsram-fallet skulle börja. Endast när några hundratals personer började marschera, förstod vi att rättegången hade börjat. Vi kände en kallelse som berättade ”det är dags att marschera, det är dags att slåss för våra rättigheter.” Det var en ära att få marschera vid sidan av Munduruku, Xikrin, Kayapó, Pataxó, Guarani och många andra urfolksgrupper som kämpar för en gemensam framtid.
Under Kampen för Livet var Brasiliens urfolksrörelse inte ensamma. Allierade världen över enades i kampen mot angreppen på deras rättigheter. En viktig delegation från Progressive International reste till Brasilien och anslöt till lägret i Brasilia, inklusive urfolksledare och två amerikanska kongressledamöter släppte ett gemensamt uttalande med APIB.
Du kan också stödja oss i kampen, när du ger en gåva till Amazon Watch Sverige stöttar du urfolken i sin kamp för sitt liv!
- Rosana Miranda