Efter två veckor i Sharm El Sheikh i Egypten för klimatmötet COP27 (FN:s conference of Parties on Climate Change) reflekterar jag över vårt syfte med att delta och resultaten.
Som många andra är mina känslor bitterljuva. Vi deltog för att uppmärksamma det faktum att Amazonas befinner sig vid en brytpunkt och för att förstärka rösterna från urfolk, kvinnor, ungdomar och civilsamhället som krävde klimaträttvisa både inom och utanför det officiella evenemanget. Vi ville också visa vår solidaritet med det egyptiska och afrikanska civilsamhället, eftersom detta var den första COP på kontinenten.
Vi deltog i COP27 specifikt för att avslöja de ökande hoten mot Amazonas, klimatet och jordens försvarare, kräva att 80 procent av Amazonas ska skyddas permanent tills 2025 för att avvärja den kritiska brytpunkten, avslöja falska lösningar, inklusive koldioxidkompensation, och kräva genomförandet av ett globalt avtal som erkänner mänskliga rättigheter och naturens rättigheter, och som förbinder sig till att avveckla fossila bränslen för att hålla den globala temperaturhöjningen på eller under 1,5 °C.
Verkligheten är att vår yttrandefrihet för att försvara de mänskliga rättigheterna var mycket begränsad. Samtidigt som 40 000 människor från hela världen kom till Sharm El Sheikh väntade över 60 000 politiska fångar (många ungdomsaktivister från den arabiska vårens uppror 2011) på sitt öde, däribland Alaa Abdel Fattah, en prodemokratisk författare som sitter fängslad i Egyptens Wadi al-Natroun-fängelse och som inledde en vattenstrejk kvällen före COP27. Amazon Watch anslöt sig till COP Civic och över 1 400 grupper och individer för att uttrycka stor oro över kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Egypten och i synnerhet regeringens inskränkningar av rätten till yttrandefrihet, föreningsfrihet och fredliga sammankomster. Vi uppmuntrar dig att också visa din solidaritet.
Som Naomi Klein säger i sin artikel "Greenwashing a police state: the truth behind Egypt's COP27 masquerade", som publicerades på kvällen före evenemanget i The Guardian, "Where Human Rights are under attack, so too is the natural world". Jag skulle vilja tillägga att när urfolkens och kvinnornas rättigheter attackeras, så attackeras även naturen.
Urfolk skyddar 80 procent av jordens biologiska mångfald, men deras rättigheter, liv och territorier är under attack. Enligt Global Witness är Latinamerika faktiskt den dödligaste platsen att vara en försvarare av jorden på. Urfolk, traditionella samhällen, kvinnor och ungdomar står i frontlinjen för att försvara Amazonas.
Även om kvinnor och ungdomar var i stort sett i underläge var de starkt närvarande på COP27. Ett av de starkaste ögonblicken var att se de nyvalda kongresskvinnorna från Brasilien, Celia Xakriaba och Sonia Guajajara, och kolleger från ANMIGA gå och sjunga i COP27:s korridorer för att låta alla veta att de var där och att Brasiliens nyvalda president Lula hade anlänt.
Under de två veckorna på COP27 deltog Amazon Watch i och hjälpte till att anordna presskonferenser, sidoevenemang, möten och mottagningar tillsammans med ledare för urfolk och allierade icke-statliga organisationer, däribland COICA (Coordinating Body of Organizations of the Amazon Basin) och APIB (Association of Brazil's Indigenous peoples), Brasiliens nationella sammanslutning av kvinnliga krigare från urfolkens förfäder (ANMIGA), Mujeres Amazonicas, Sarayaku kvinnliga ledare (Patricia Gualinga, Nina Gualinga och Helena Gualinga), Women's Earth and Climate Action Network (WECAN), NDN Collective, Black Indigenous Liberation Movement (BILM), Stand. Earth, Fossil Free Finance Campaign och Time for Better Hope House.
Några höjdpunkter av hopp
Gregorio Mirabal, COICA:s generalsamordnare, välkomnar Brasiliens Lula för att han lovar att stoppa avskogningen med hjälp av urfolken
"Än en gång är vi här för att säga att Amazonas har nått en punkt där det inte finns någon återvändo. Vi tillkännagav det förra året, och vi är här igen för att säga att Amazonas behöver brådskande åtgärder, och vi urfolk tar fram lösningar. Forskarna är överens om att urfolk gör det bästa jobbet som beskyddare av skogen och att urfolks lösningar måste stödjas. Så än en gång är vi här för att kräva det tekniska, politiska och ekonomiska stöd som vi behöver för att fortsätta att skydda vår skog och undvika en tipping point."
Gregorio Mirabal, COICA:s generalsamordnare
Valresultatet i Brasilien ger hopp om demokrati, mänskliga rättigheter, Amazonas och vårt globala klimat. Den nyvalde presidenten Lula deltog under COP27:s andra vecka och välkomnades som en rockstjärna. Han har lovat att skydda Amazonas och andra ekosystem i Brasilien genom att återupprätta stöd och finansiering till IBAMA (miljöministeriet) och FUNAI (myndigheten för urfolk), som skars ned under Bolsonaros regering, vilket ledde till land grabbing, bränder och den högsta avskogningstakten under de senaste 15 åren. Lula har krävt att ingen avskogning ska ske och att man ska slå till mot olaglig verksamhet som hotar Amazonas och urfolks rättigheter och territorier. Han har också meddelat att han vill inrätta ett ministerium för urfolk för att främja deras rättigheter och territorier. Med tanke på att urfolks marker är de bäst skyddade i Amazonas är det viktigt att stödja ansträngningarna för att försvara och utvidga dem.
Helena Gualinga, ledare för klimaträttvisa för unga urfolk, talar vid COP27:s avslutande högnivå-session
Vid den avslutande högnivå-sessionen på COP27 i Egypten sa Helena Gualinga, Kichwa Indigenous Youth Climate Leader: "Jag tänker mig en framtid där vi inte behöver vara rädda för en ny översvämning, en ny brand eller för att hitta en ny mördad beskyddare av Amazonas. Jag tänker mig en framtid där våra och era barn inte behöver kämpa för mänsklighetens framtid. Jag föreställer mig den levande skogen, visionen hos Kichwa-folket i Sarayaku som respekterar och säkerställer att skogen, skogens varelser och vårt folk är permanent skyddade från utvinningsindustrier och andra hot."
Historiskt avtal om förlust- och skadeståndsfonden antas
Avtalet är av avgörande betydelse eftersom det erkänner att det behövs skadestånd för att stödja de mest utsatta samhällena och länderna. De befinner sig i krisens frontlinjer, men är inte ansvariga för de historiska globala utsläpp som har orsakat klimatkrisen.
Men det hade också ett pris. Förhandlarna gav efter för industrin för fossila bränslen och ökade inte åtagandena om att minska utsläppen eller fasa ut fossila bränslen.
Tyvärr var industrin för fossila bränslen ännu en gång fler än vi. Över 600 lobbyister från industrin för fossila bränslen fyllde salarna i den blå zonen vid COP27 för att se till att begränsningar för utvinning och expansion av olja och gas inte fanns med i avtalets slutliga text.
Även om det var nedslående så hindrade det inte oss och våra allierade från att förespråka att fossila bränslen och mineraler ska stanna kvar i marken från Amazonas till Arktis, att förkasta deras förslag till falska lösningar och att stödja kravet på ett fördrag om icke-spridning av fossila bränslen.
För vårt klimat, våra samhällen, våra mänskliga rättigheter och vår framtid kommer vi aldrig att ge upp!
Leila Salazar-López