Den 16:e november slöt hundratals urfolk och allierade sig samman i en vågad protest som tillfälligt blockerade lastfartyg på den nedre Tapajósfloden i Amazonas regnskog. Under ledning av Tupinambá-urfolket krävde man att man omedelbart måste avbryta planerna på den enorma Ferrogrão-järnvägen, som skulle orsaka omfattande avskogning, kränkningar av rättigheter och förstörelse av den viktiga Tapajósfloden.
Ferrogrão-projektet är initierat på begäran av Cargill och andra stora jordbruksföretag i syfte att utöka transporten av soja och majs från Brasiliens västra centrala region. Järnvägen planeras att dras genom Amazonas för att ansluta till hamnar vid Tapajósfloden och förväntas orsaka mer än 2000 kvadratkilometer avskogning i regnskogen. Enligt de preliminära studier som presenterats av Brasiliens transportministerium skulle den expanderande spannmålsexporten leda till en sexfaldig ökning av flodbaserade transporter till år 2049, vilket skulle utgöra stora hot mot livsviktiga ekosystem och mot de som är beroende av vattenvägarna för sin överlevnad.
Ledare från bland andra Tupinambá-, Munduruku- och Kayapó-urfolken samlades tillsammans med representanter från flera lokala organisationer vid Tapajósfloden. De läste upp ett brev, höll upp skyltar för att protestera mot Ferrogrão och dess förespråkare och körde in kanoter till mitten av floden för att blockera lastfartyg med soja och andra varor från att ta sig fram. Dessutom hade man täckt ett falskt lastfartyg med logotyper från jordbruksföretag som tävlar om att aggressivt expandera råvaruproduktionen och exporten trots de enorma skadorna det skulle orsaka för regnskogen och urfolken. Raquel Tupinambá som är samordnare för Tupinambá Indigenous Council (CITUPI) beskrev att:
”De hindrar oss från att fiska och dödar Tapajósfloden för att kunna exportera sojabönor till Kina och Europa. Om Ferrogrão byggs kommer situationen bara att bli värre. Den kommer att orsaka ytterligare avskogning och intensifiera förstörelsen av floden eftersom de vill bredda floden och spränga stenarna, som är väldigt heliga för oss. Järnvägen kommer att förvärra de redan omfattande effekterna av industrin och vi har ännu inte ens rådfrågats.”
Karanhin Metuktire som är ledare för Kayapó-urfolket och representant för Raoni Institute förklarade också att:
”Det faktum att Ferrogrão-projekten prioriteras av delar av regeringen visar att våra rättigheter fortsätter att ignoreras. De vill bygga den här järnvägen utan att respektera vår existens och våra rättigheter enligt konvention 169 från International Labor Organization. Varje territorium har sina egna regler och sätt att fatta beslut och det måste respekteras.”
Protesterna sammanfaller med klimattoppmötet COP29 i Azerbajdzjan som pågår fram till den 22 november. Där hyllar Brasilien just nu sina klimatmeriter, vilket understryker vikten av att uppmärksamma de förödande sociala och miljömässiga effekterna av landets hänsynslösa jordbruksexpansion och utvecklingen av den exportorienterade infrastrukturen.
Pedro Charbel som är Brasiliens kampanjrådgivare på Amazon Watch, beskrev att protesterna syftade till att skicka ett budskap till Brasiliens regering om vilka katastrofala konsekvenser Ferrogrão-järnvägen skulle få. Han beskrev att:
”Brasilien kommer att vara värd för COP30 nästa år här i delstaten Pará och världen kommer att titta på. Vi kan inte ge efter för Cargills och andra stora företags intressen. Vi måste stoppa Ferrogrão-projektet för vår planets framtid.”
Protesterna organiserades av #No Ferrogrão Alliance, som består av 39 organisationer och andra medlemmar från Brasilien och övriga världen. Amazon Watch är en av medlemmarna och vi fortsätter att kämpa tillsammans med lokala organisationer och urfolken för att stoppa Ferrogrão-projektet och dess förödande konsekvenser.