Stöd vårt viktiga arbete. Swisha till 900 54 22 eller bli månadsgivare. TACK!

Oljeutsläpp i Amazonas - urfolkens kamp för rättvisa

Efter en oljeläcka i det peruanska Amazonas i oktober i år hävdade Petroperú att man hanterat utsläppet på ett lämpligt sätt och vidtagit effektiva åtgärder för att kontrollera det. Urfolkens redogörelse för oljeläckagets omfattning och hur det hanterats är dock en helt annan.

”Petroperú kontrollerade läckan av råolja i Pastazafloden.” Det är rubriken på pressmeddelandet som det statliga oljebolaget publicerade i början av oktober i år, dagen efter att det blivit känt att ett nytt oljeutsläpp inträffat. I samma veva inledde de redan drabbade Achuar- och Quechua-urfolken en egen redogörelse för skadorna, som endast är en del av Petroperú:s 50 år långa historia av okontrollerade och skadliga utsläpp.

I oljebolagets pressmeddelande hävdade Petroperú att man hade ”kontrollerat läckan" och att företagets ”beredskapsplan”, som består av ett antal rutiner för att hantera oljeutsläpp, omedelbart hade inletts. För att stödja sin version av situationen citerade man också ett officiellt meddelande från den peruanska miljötillsynsmyndigheten (OEFA), som beskrivit att utsläppet ”kontrollerades” och att det under övervakningen ”inte fanns någon förekomst av råolja i Marañónfloden, från Huallagaflodens mynning till Pastazaflodens mynning”.

Dessa uttalanden stämmer dock inte överens med vad urfolken, som drabbats direkt av utsläppen, berättar. Några dagar efter Petroperú:s första pressmeddelande rapporterade Achuar Nationality of Perú (FENAP) att utsläppet inte hade kontrollerats tillräckligt. Istället hade oljan spridit sig nerför Pastazafloden och påverkat ytterligare tio samhällen, bortsett från de redan tio Quechua-samhällen som inledningsvis drabbades. Vissa av samhällena har redan slut på vatten och mat på grund av att floder och viktiga fiskeområden i deras områden förorenats. Situationen är därmed mycket allvarlig för de drabbade urfolken.

Trots uttalandet från FENAP hävdade Petroperú återigen att deras åtgärder varit effektiva för att omedelbart kontrollera utsläppet. Oljebolaget har också uttryckt sin oro kring hur det senaste oljeutsläppet framställts genom att skicka brev till urfolksorganisationer och Amazon Watch. De beskrev bland annat att de vill att Amazon Watch korrigerar en av våra nyheter om oljeläckan för att ”garantera att informationen är objektiv och trovärdig för läsarnas skull.”

Eftersom Petroperú inte erkände deras misslyckande med att kontrollera utsläppet reste urfolk från Achuar tusentals kilometer till oljebolagets huvudkontor i Lima i Peru. Med stöd från Amazon Watch krävde de att miljökatastrofen i deras markområden omedelbart uppmärksammas. När Achuar-urfolken äntligen lyckades träffa Petroperú:s chefer den 20:e oktober, erkände företaget att det fanns mer än tio drabbade Achuar-samhällen som man inte hade identifierat för saneringsarbetet och inte heller levererat mat och vatten till.

Några dagar senare bekräftade OEFA att medan Petroperú initialt endast rapporterat att totalt 40 oljefat hade läckt och att det påverkat ett område på 3 000 kvadratkilometer, hade oljeutsläppet i själva verket spridit sig över 75 km nedströms och täckt en yta på ungefär 18 750 kvadratkilometer. Det bekräftade urfolkens vittnesmål om oljeläckagets enorma omfattning.

Det senaste oljeutsläppet är tyvärr bara en av flera utsläpp och kränkningar av urfolkens rättigheter. Urfolkssamhällen i norra Perú ifrågasätter inte bara när Petroperú kommer att ta tillräckligt ansvar för oljeutsläppet, utan också när de kommer att få rättvisa och kompensering för tidigare föroreningar orsakade av företaget och andra aktörer i regionen. Det är dessutom fortfarande otydligt hur företaget ska förhindra framtida incidenter.

Oljeutsläppet visar också hur oljeindustrin alltid har bedrivits och kommer fortsätta att bedrivas på ett oetiskt sätt med brist på respekt för lokala samhällen och värdefulla ekosystem. Trots enorma utmaningar organiserar sig urfolken för att förändra industrin, rädda regnskogen och skydda sin hem och levnadssätt.

Petroperú beskriver nu sig själva som ett socialt ansvarsfullt oljebolag som engagerar sig i lokalbefolkningens välbefinnande i ett desperat försök att rädda den krisdrabbade verksamheten. När man nu söker ytterligare ekonomiskt stöd är det vårt ansvar att stå i solidaritet med urfolken, särskild när stora banker som Citi och JPMorgan Chase drar nytta av förstörelsen av regnskogen.

Gå med oss för att försvara vår gemensamma framtid och hålla Petroperú, Citi, JPMorgan och andra stora aktörer ansvariga. Visa ditt stöd och förstärk kraven från urfolken i Peru genom att skriva under här. Finansieringen av förstörelsen i Amazonas måste upphöra.

Share