Gemensamma krafttag för ett fossilfritt Amazonas

I samband med FN:s nyligen avslutade toppmöte om biologisk mångfald, COP16 i Colombia anslöt sig flera parlamentariker, inklusive urfolkskvinnor, från länderna i Amazonas till Parliamentarians for a Fossil-Free Future. De gick då med i den globala kampen för att stoppa Amazonas regnskog från att nå den fruktade vändpunkten, som drastiskt skulle förändra regnskogsklimatet och utgöra ett enormt hot mot den biologiska mångfalden, urfolken och det globala klimatet.

Urfolk och lokala samhällen i Amazonas har länge visat ett starkt motstånd mot oljebolag som inkräktar på deras förfäders områden. I 28 år har Amazon Watch stått i solidaritet med urfolken, såsom U’wa-urfolket i Colombia, Kichwa-urfolket i Sarayaku i Ecuador och Achuar-urfolket i Peru, vars kamp har hållit oljeverksamheten borta från stora delar av regnskogen. Men urfolken och regnskogen ställs nu inför ytterligare ett hot: USA:s kommande klimatpolitik under den nyligen valda Trump-administrationen är redo att stärka de befintliga planerna från länder i Amazonas om att utöka oljeborrningen i regnskogen. Det gör urfolkens kamp om att skydda sina samhällen och det viktiga ekosystemet viktigare än någonsin.

Nyligen lanserade parlamentariker från flera länder en utredning vid namn Global Parliamentary Inquiry for a Fossil-Free Amazon, vars huvudsyfte är att undersöka olje- och gasutvinningen i Amazonas och utvärdera framstegen mot en fossilfri regnskog. Tillsammans med den nya koalitionen av parlamentariker som anslutit sig till Parliamentarians for a Fossil-Free Future skapar utredningen en stark plattform för urfolk och traditionella samhällen att förstärka sina visioner om en rättvis övergång till ett fossilfritt Amazonas. Samarbetet mellan urfolken, parlamentarikerna och det allierade från det civila samhället var tydligt under hela COP16 och gav hopp om vår gemensamma framtid.

 

Urfolksledare i centrum under COP16

Under toppmötet höll Amazon Watch i ett evenemang vid namn Amazon Free Extractive Industries, med både urfolkssamhällen och politiska ledare som deltagare. Där delade ledare från Inga-, Achuar- och Waorani-urfolken med sig av gripande vittnesmål av den katastrofala förstörelsen som orsakats av flera årtionden av oljeutvinning i Amazonas. Vittnesmålen genomsyrades av deras djupa engagemang för att skydda sin samhällen och traditionella sätt att leva.

Den colombianska kongressledamoten Andrés Cancimance och den brasilianska urfolksledaren Kleber Karipuna varnade för att gruvindustrin utgör ett omfattande hot mot den globala biologiska mångfalden och urfolkssamhällen. Trots att gruvindustrin orsakar en stor del av avskogningen i Amazonas har utvinningen av vissa mineraler beskrivits som en viktig del i energiomställningen som krävs för att lösa klimatkrisen. En fortsatt utvinning av mineraler i Amazonas skulle dock skapa ytterligare förstörelse för den biologiska mångfalden och urfolken. Kampen mot den nya vågen av gruvprojekt i Brasilien och i resten av Amazonas understryker vikten av att regnskogen måste skyddas från sådana industrier.

Under mötet avslöjade också Olivia Bisa, som är den första kvinnliga presidenten för Chapra Nation i Peru, de stora skador som urfolkskvinnor utsätts för till följd av effekterna av olje- och gasindustrin. Hon beskrev att:

”Den norra peruanska rörledningen har lett till övertaganden av markområden, prostitution och alkoholism och kränkningar av urfolkskvinnor. Vi är de mest påverkade av alkoholismen eftersom vi utsätts för fysiska, sexuella och psykiska attacker. Vi säger nej till fortsatt oljeutvinning på våra marker.”

Precis som många andra urfolkskvinnor i Amazonas lever Olivia i frontlinjen för både utvinningsindustrin och könsbaserat våld. Trots att hon står inför enorma hot mot sin säkerhet fortsätter hon att kämpa för att skydda sina förfäders områden. Det visar vikten av urfolkskvinnors ledarskap i kampen för att fasa ut fossila bränslen i Amazonas och resten av världen.

I slutet av Olivias presentation överlämnade hon den nya rapporten ”Peru’s Oil Circuit and Human Rights” till de närvarande parlamentarikerna, för att bidra med viktig information till Amazonas-utredningen. Flera av parlamentarikerna insåg de existentiella hoten som urfolken och andra som försvarar regnskogen i Colombia, Brasilien och andra länder i Amazonas-regionen möts av. I samarbete med Amazon Watch och Global Witness satte flera parlametariker upp ett offentligt forum för att lyfta fram urfolksledarnas vittnesmål.

Jani Silva från det colombianska Amazonas fördömde de dödshot som hon och andra i hennes organisation har mottagit de senaste åren från kriminella beväpnade grupper som verkar i oljebolagens intresse. Hon sa att:

”Hoten vi möter som en organisation som försvarar miljön och våra marker kommer från de de fördömanden vi gör mot föroreningar och exploatering i vårt territorium. Vi kan inte förneka den uppenbara samverkan som sker mellan beväpnade grupper och oljebolag genom företagens underleverantörer. Hoten mot oss som försöker skydda våra områden fortsätter.”

Colombia är den farligaste platsen i världen för personer som kämpar för att skydda miljön. Bara förra året mördades 79 personer, inklusive urfolksledare. Den colombianska pressen tillskriver till stor del våldet till kriminella organisationer som Comandos de la Frontera, som enligt vissa colombianska människorättsgrupper samarbetar med oljebolag som exempelvis GeoPark och Grand Tierra. När urfolk, parlamentariker och civilsamhället nu gått samman för att uppnå klimaträttvisa och fasa ut fossila bränslen i Amazonas är det av största vikt att man gör allt man kan för att skydda de som skyddar vår planet.

 

Vägen framåt

Nästa år kommer parlamentarikerna att delta i flera stora möten och offentliga utfrågningar om olika aspekter av oljeutvinningen i Amazonas. Samtidigt som de förbereder sig inför det historiska klimattoppmötet COP30 i Brasilien nästa år, kommer vi på Amazon Watch att säkerställa att urfolkens lösningar står i centrum.

Till följd av den kommande Trump-administrationen och stora företags prioriteringar av ekonomisk vinst framför allt annat kommer Amazonas och urfolken att fortsätta mötas av ett allt starkare hot. Den nya koalitionen av parlamentariker är en viktig påminnelse om vår gemensamma makt att motstå hoten mot en global klimaträttvisa. Tillsammans kan vi konfrontera utvinningsindustrin och skapa en rättvis och inkluderande energiomställning som vägleds av urfolkens visdom för att skydda Amazonas och vår gemensamma framtid.