Brasilien

Rubrikerna har tystnat, men Amazonas brinner fortfarande

Bränderna i Amazonas har försvunnit från rubrikerna och fokus har riktats mot nya kriser världen över, men Amazonas fortsätter att brinna. Tusentals bränder bröt ut i brasilianska Amazonas under september månad, något som faktiskt är en minskning jämfört med förra året. Tack vare konsekventa påtryckningar från omvärlden och urfolken sattes extra resurser in för att släcka bränderna. Tyvärr kan vi redan se att framstegen bara är tillfälliga.

Brasiliens urfolk besöker Europa

En delegation av brasilianska urfolksledare har påbörjat en historisk resa för att främja deras urfolksrättigheter. Under de närmsta veckorna kommer ledare från Brasiliens Nationala Urfolksrörelse att besöka tolv europeiska länder för att berätta om de brutala och eskalerande kränkningarna av urfolkssamhällen sedan Jair Bolsonaro blev president i början av året. Under ledning av Associationen för Brasiliens Urfolk (APIB), och i partnerskap med civilsamhällesorganisationer så som Amazon Watch, ämnar kampanjen ”Indigenous Blood: Not a Single Drop More” att pressa Brasiliens regering och lantbruksnäringsföretag till att uppfylla sina internationella avtal om klimatförändringar och mänskliga rättigheter.

Amazonasbränderna: Urfolken mobiliserar och omvärlden sluter upp i solidaritet

Bränderna i Amazonas har med rätta orsakat global oro och fördömelse: de är en katastrof orsakad av människor, som möjliggörs av en brutal och bakåtsträvande president, Jair Bolsonaro, vars regim har slaktat miljöskydd, mänskliga rättigheter och rättsstaten, till fördel för de aktörer som förstör regnskogen. Vi står inför en kollektiv klimatkris av oöverträffade proportioner för vilken bränderna i Amazonas fått bli en kraftfull symbol. Som respons måste vi använda vår kollektiva kraft för att släcka bränderna och bygga en framtid där detta inte kan upprepas.

Nya bränder

Amazonas brinner fortfarande. Faktum är att 2000 nya bränder har identifierats av brasilianska myndigheter (INPE) endast två dagar efter att Brasiliens president Bolsonaro utfärdat ett halvhjärtat eldförbud. Mitt i den stormande uppmärksamheten kring bränderna har Bolsonaro dessutom uttalat sig om att han snart ska komma med förslag på hur myndigheter ska kunna neka markrättigheter till urfolken

Handelsavtal mellan Trump och Bolsonaro kan få förödande konsekvenser

Sedan mötet med Trump i mars har Brasiliens högerextreme president Jair Bolsonaro gjort sin intention att söka utökad USA-investering i Brasilien glasklar. Bolsonaro hoppas att amerikanska investerare ska delta i hans apokalyptiska vision att ”utveckla” Amazonas, vilken innebär gränslös skogsskövling, industriell gruvaktivitet och lantbruksnäring i hela skogen, inklusive på skyddade urfolksterritorier.

Hållbar konsumtion - Handla på Paradiset

Som individer har vi stor makt att påverka hur vår planet och dess mest utsatta medborgare behandlas genom att göra aktiva val när vi konsumerar. Som de flesta vet är västvärldens konsumtion en av de drivande faktorerna bakom miljöförstöring och klimatpåverkan men det kan vara svårt att veta vilka varor eller företag som faktiskt bidrar till en hållbar konsumtion och produktionskedja. Därför vill vi lyfta Paradiset; en matbutik med hållbara produkter.

Amazonasbränderna - uppdatering

Bränderna härjar fortfarande i Amazonas trots att ett intensivare släckningsarbete har påbörjats. Den globala uppmärksamheten har gjort Amazonasbränderna till ett internationellt fenomen som skapat stort engagemang och debatt. Människor i hela världen har engagerat sig och demonstrerat på gator, torg och brasilianska ambassader. Världens regeringar har tvingats ta ställning till bränderna och Amazonas bevarande vilket gjort tragedin till även en politisk fråga. Amazon Watch har uttalat sig vid ett flertal tillfällen i media om bränderna, de bakomliggande orsakerna och det långsiktiga arbete som behövs för att förhindra framtida förstöring av regnskogen.

Tillsammans är vi starka

ETT STORT TACK till alla som har donerat och som fortsätter att visa sitt stöd för vårt viktiga arbete att skydda Amazonas och urfolkens mänskliga rättigheter. Senaste dagarna har vänner, allierade och supporters visat ett enormt engagemang.

Bränderna i Amazonas har fått stor uppmärksamhet världen över och vi är rörda över att så många människor har kommit till dess försvar. Amazon Watch har arbetat dygnet runt med att se till att omvärlden både förstår grunden och lösningen till krisen.

#PrayforAmazonia

Amazonas brinner och har gjort det i flera veckor, något som gått obemärkt förbi de flesta nyhetsbyråer i världen. Nu trendar hashtaggen #PrayforAmazonia på Twitter där folk försöker uppmärksamma det bisarra faktum att Amazonas brinner precis i detta nu. Användare är ursinniga på mediefrånvaron, Brasiliens presidents agerande och på det faktum att när Notre Dame brann stannade hela världen upp men nu när jordens lungor står i lågor reagerar ingen.

Tusentals urfolkskvinnor marscherar för sina rättigheter

I veckan marscherade tusentals urfolkskvinnor för sina rättigheter i Brasilien! Kvinnorna mobiliserade för regnskogen, urfolksrättigheter och deras rätt till hälsa under temat ”Territory: our body, our spirit”. Marschen arrangerades i samband med ett första forum för urfolkskvinnor i syfte att uppmärksamma urfolkskvinnors ansträngningar och viktiga frågor för att garantera sina mänskliga rättigheter och rädda regnskogen.

Mundurukufolkets verklighet i Bolsonaros Brasilien

I dessa mörka dagar behöver vi lösningar som inspirerar och som matchar allvaret av våra kollektiva utmaningar. Ingenstans är detta mer uppenbart än i brasilianska Amazonas där oersättliga skogar och de urfolk som skyddar den står inför svåra kriser. Skogsskövlingen uppgår nu i tre fotbollsplaner per minut och med dödliga invasioner av urfolkens territorier på uppgång har Bolsonaros regim skapat ett socialt klimat som driver världens största regnskog mot en oåterkallelig brytpunkt som har drastiska konsekvenser för oss alla. Amazon Watchs programdirektör Christian Poirier har nyligen besökt Mundurukufolket i brasilianska Amazonas och berättar nedan om deras kamp och upplevelser.

Urfolksledare brutalt mördad i Brasilien

Urfolksledaren Emyra Waiãpi har hittats knivhuggen till döds i samband med en landinvasion på Waiãpimark i Brasilien. Dussintals gruvarbetare ska ha invaderat ett Waiãpisamhälle och tvingat invånarna att fly från sin by efter mordet på deras ledare. Urfolken har uppmanat lokala och nationella myndigheter att ta situationen på största allvar då spänningarna mellan urfolk och gruvarbetare eskalerat sedan president Bolsonaros tillträde, och hotar att sluta i ett blodbad.

Brasiliens urfolk kämpar

Solen steg över Brasiliens huvudstad Brasília den 24 april när tusentals representanter från Brasiliens urfolkssamhällen samlades i landets politiska epicenter ”Esplanade of Ministries”. Medan tält restes för att forma ett läger hördes traditionell sång och dans från deltagarna som rest långa vägar för att göra sin röst hörd inför den regering som bestämt sig för att frånta dem deras rättigheter och territorier.

Den katastrofala Bolsonaro-Trump duon

Bolsonaro och Trump är en förödande kombination. Två personer med minimal respekt för miljö och minoritetsrättigheter kan komma att slå sig samman för att ”utveckla” Amazonas. I mars mötte Brasiliens nya högerextrema president Jair Bolsonaro sin förebild Donald Trump i Vita huset. Enligt en Reuters artikel var ett av deras samtalsämnen hur man ska samarbeta gällande Amazonas.