Stöd vårt viktiga arbete. Swisha till 900 54 22 eller bli månadsgivare. TACK!

Årsrapport 2024 är ute!

Vi presenterar stolt vår verksamhetsrapport för 2024 – ett år fyllt av kamp, framsteg och solidaritet för Amazonas regnskog och dess urfolk. I denna rapport delar vi hur ditt stöd har bidragit till att skydda mänskliga rättigheter, bevara biologisk mångfald och motverka destruktiva krafter i en av världens mest hotade ekosystem.

Tillsammans gör vi skillnad för en hållbar framtid.

Välkommen att ta del av vårt arbete och våra segrar!

Läs den här: Årsrapport 2024

Hållbar soja från Amazonas?

De tropiska skogarna är ovärdeliga för både samhälle och miljö tack vare deras funktion som kolsänkor och som hem åt en betydande andel av jordens arter. Dessutom bor ungefär 800 miljoner människor, varav en del är urfolk, i eller i nära anslutning till sådana områden. Att bevara regnskogarna är därför en förutsättning för att skydda urfolkens traditioner och levnadssätt, den biologiska mångfalden och den klimatreglerande funktionen.

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i sojaindustrin, som utgör ett av flera hot mot Amazonas regnskog. Vi kommer även att diskutera EU:s kommande avskogningsförordning och certifieringar för hållbar soja, som vi skrivit om i en rapport.

Höj din röst för en fossilfri pension!

Visste du att dina pensionspengar investeras i oljebolag som bl.a. förgiftar Amazonas och förstör världsklimatet?

Läs mer här: AP-fonderna

Sjunde AP-fonden (AP7) är förvalet för de som inte gör ett eget val för sin premiepension (5,5 miljoner svenskar). AP7 investerar i fossila bränslen som förstör Amazonas och klimatet.

Vi har makten att förändra genom att flytta våra pengar och pressa AP7 att göra detsamma. Sen klimatkollektivet Fund Your Mother lanserade kampanjen #FlyttaPengarna har nästan 2 MILJARDER svenska kronor satts i rörelse bort från fonden. Men det räcker inte!

Skriv på upproret: Flytta dina pengar nu!

Läs mer om kampanjen: Fund Your Mother

Amazonas regnskog: Världens största medicinskåp

Amazonas regnskog kallas ibland för världens största medicinskåp. Tack vare den enorma artrikedomen och urfolkens kunskaper och erfarenheter har regnskogen bidragit med flertalet av de mediciner vi använder idag. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på några viktiga mediciner från Amazonas och det växande hotet vi nu står inför i takt med att regnskogen förstörs allt mer.

Amazonas brytpunkt: Vad är det och vad kommer att hända?

De senaste åren har forskare och media regelbundet pratat om en ”tipping point”, eller på svenska en ”brytpunkt”, som hotar Amazonas regnskog och kommer att ha förödande lokala och globala konsekvenser. Men vad är egentligen en brytpunkt, vad leder den till och vad kan vi göra för att förhindra de fruktansvärda konsekvenserna?

Munduruku-urfolkets firande av efterlängtad vinst

Året som nu lider mot sitt slut har präglats av stora utmaningar för urfolken och naturen i Amazonas regnskog. I oktober dök däremot en efterlängtad ljusglimt upp när Sawré Muybu, som är ett urfolksområde i det brasilianska Amazonas, nådde fram till slutskedet av sin långa markavgränsningsprocess. Amazon Watch fick äran att dokumentera Munduruku-urfolkets firande av den historiska segern.

Brev till president Biden för att benåda Steven Donziger

Den amerikanska miljö- och människorättsadvokaten Steven Donziger har länge fört en rättslig strid mot Chevron, ett av världens största energibolag som orsakat omfattande föroreningar i Amazonas. Under de senaste åren har Chevron svarat med att anklaga Donziger för brott och på andra sätt försöka tysta ner och hindra hans arbete. Tillsammans har 34 medlemmar från USA:s kongress nu skickat ett brev till president Biden för att uppmana honom att omedelbart benåda Donziger.

Protester mot Ferrogrão-järnvägen vid Tapajósfloden

Den 16:e november slöt hundratals urfolk och allierade sig samman i en vågad protest som tillfälligt blockerade lastfartyg på den nedre Tapajósfloden i Amazonas regnskog. Under ledning av Tupinambá-urfolket krävde man att man omedelbart måste avbryta planerna på den enorma Ferrogrão-järnvägen, som skulle orsaka omfattande avskogning, kränkningar av rättigheter och förstörelse av den viktiga Tapajósfloden.

Gemensamma krafttag för ett fossilfritt Amazonas

I samband med FN:s nyligen avslutade toppmöte om biologisk mångfald, COP16, i Colombia anslöt sig flera parlamentariker, inklusive urfolkskvinnor, från länderna i Amazonas till Parliamentarians for a Fossil-Free Future. De gick då med i den globala kampen för att stoppa Amazonas regnskog från att nå den fruktade vändpunkten, som drastiskt skulle förändra regnskogsklimatet och utgöra ett enormt hot mot den biologiska mångfalden, urfolken och det globala klimatet.

Reflektioner efter COP16 i Colombia

Förra veckan togs ett historiskt beslut vid FN:s konvention om biologisk mångfald, COP16, efter två veckors förhandlingar och diskussioner. Urfolkssamhällena och deras ovärderliga kunskap erkändes genom att man beslutade om att skapa en nytt underorgan, som ger urfolk och lokalsamhällen utrymme att delta i beslut som rör den biologiska mångfalden. Man erkände dessutom afrikanska ättlingars roll i bevarandet av biologisk mångfald. I den här artikeln beskriver vi några viktiga händelser från COP16 och våra reflektioner över vad som diskuterades.

Urfolksledare på FN-möte för att lyfta hotet från organiserad brottslighet

Gränsöverskridande kriminella ekonomier utgör ett allt större hot mot Amazonas regnskog, urfolkens rättigheter och vårt globala klimat. För att sätta press på världen att agera reste de peruanska urfolksledarna Miguel Guimaraes och Herlín Odicio till Vienna, för att delta i FN:s konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet (COP12).

Förödande utsläpp av olja i Amazonas

För drygt en vecka sedan läckte en ökänd nordperuansk rörledning ut över 6000 liter olja. Rörledningen sträcker sig hundratals kilometer genom sju urfolksområden och utsläppet har satt flera urfolkssamhällens liv och tillgång på mat och vatten i stor fara. Det statliga företaget som driver rörledningen, Petroperú, har fortfarande inte begränsat oljeläckaget, än mindre åtgärdat de omfattande skador som utsläppet har orsakat.

Vårt arbete i kampen mot bränderna i Amazonas

Data från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (INPE) visar att det just nu sker rekordmånga bränder i Amazonas och andra delar av Sydamerika. Exempelvis beskriver de att fler än 38 000 bränder – den högsta siffran på 14 år – spred sig över Amazonas i augusti i år. Hittills i år har drygt 346 000 brändhärdar registrerats i Sydamerika, vilket är rekordmånga sedan dataseriens början år 1998.

Viktiga händelser under klimatveckan i New York

Under New York:s klimatvecka i slutet av september krävde urfolksledare från hela Amazonas omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringarna och den pågående förstörelsen av regnskogen. Klimatveckan inträffade samtidigt som FN:s generalförsamlings 79:e session och samlade aktivister, politiker och andra aktörer för att stoppa klimatkrisen. Läs gärna mer i artikeln om några viktiga händelser under klimatveckan.

Rekordmånga bränder trots minskad avskogning

Trots att Brasiliens nuvarande president har satt in åtgärder som under sitt första år vid makten halverade takten på skogsförlusten i Amazonas, har bränderna i regnskogen varit rekordmånga de senaste månaderna. Varför ökar antalet bränder när avskogningen har minskat? Och vilken fara utgör de intensiva och okontrollerade bränderna?

Institutionellt våld från partisk kommission i Brasilien

I augusti i år inrättade domare Gilmar Mendes vid Brasiliens högsta domstol en särskild kommission med syfte att diskutera urfolkens rättigheter och beskrev den som ett viktigt steg i att främja nya former av konfliktlösning. Det visade sig dock att kommissionen främst fokuserade på att pressa urfolken att släppa på sina rättigheter till förmån för ekonomiska intressen. Kort efter inrättandet drog sig därför representanter för Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB) ur kommissionen.