Sverige

Vi Anmäler AP-fonderna till FN!

Visste du att mångmiljardbelopp, stora pengar, av våra pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och orsakar allvarlig miljöförstöring? Dessa företag är några av de absolut värsta koldioxidutsläpparna, som vapentillverkare och gruvbolag.

Nu påbörjas därför en namninsamling där vi hoppas att så många svenskar som möjligt skriver under och står bakom anmälan som ska skickas in till FN den 1 november 2021.

Stoppa EU-Mercosur!

Idag möts EU:s handelsministrar för att bland annat diskutera handelsavtalet mellan EU och Mercosur. Handelsavtalet i sin nuvarande form kommer vara förödande för Amazonas regnskog och för de urfolk som lever där. Därför skickade vi, tillsammans med flera andra svenska civilsamhällesorganisationer, ett brev till vår handelsminister Anna Hallberg som förklarar varför handelsavtalet måste stoppas.

Organisationer och urfolkssamhällen uppmanar EU att skydda skogar

Organisationer och urfolkssamhällen uppmanar EU att skydda skogar

Igår på Internationella Skogsdagen skrev vi tillsammans med 23 andra organisationer och 44 urfolkssamhällen ett öppet brev till ledningen av Europeiska rådet och Europeiska Kommissionen som uppmanar dem att skydda skogar och utesluta biomassa från skog i direktivet om förnyelsebar energi.

Handelsavtalet mellan EU och Mercosur- ett steg närmare utrotningen av urfolken, del 2: vittnesmål från Amazonas

Foto: Leo Otero / MNI

Foto: Leo Otero / MNI

I del 1 av denna miniartikelserie redogjordes för urfolken i Amazonas ökade sårbarhet om handelsavtalet mellan EU och Mercosur träder i kraft. Förutom förlusten av deras mark finns en bakomliggande och ständig fara för våld och hot.

Rio Jacy-Paraná reservatet i Brasilien är hem till flera urfolksgrupper som berättat hur de drivits bort från sina hem på grund av att ny betesmark för boskap skapats. Mer än hälften av marken är numera ockuperad av boskap och avskogningen tilltar kraftigt, reservatet var det mest avskogade reservatet i Brasilien år 2019. Området förlorade 94 km² av sin skog mellan augusti 2018 och juli 2019. Här avslöjar vittnesmål hur familjer inte längre vågar återvända till sina hem i reservaten av rädsla att utsättas för våld eller dödas av de beväpnade männen som drivit bort dem. Abelardo bodde tidigare i reservatet och berättade följande för Amnesty International:

Det finns ingen möjlighet för oss att komma tillbaka. Det finns någon som bor där (på mitt land). Om någon åker dit kommer han eller hon att dö. Dessa människor dödar.

Vidare berättar han:

Det brukade vara väldigt vackert. Vi såg många djur: tapir, vildgris, rådjur, jaguar, massor av fisk. Idag ser du inte sådant längre. Vi brukade extrahera copaibaolja, det gör vi inte längre. Min svärfar brukade skörda nötter, odla maniok. Nu kan vi inte längre gå i skogen.

Dessa berättelser från Abelardo visar tydligt hur urfolkens traditionella livsstil påverkas till den grad att de inte längre kan leva sina liv som förut och hur rädslan för deras liv tvingar dem att fly från sina hem. Liknande beskrivningar hör vi från reservatet Rio Ouro Preta där det likt de övriga reservaten länge har pågått kränkningar av urfolkens rättigheter. Reservatet ligger i den brasilianska delstaten Rondonia och är hem till omkring 500 människor fördelat på tolv samhällen. Mellan augusti 2018 och juli 2019 förlorade reservatet 3 km² av sin skog. Boende i reservatet berättar hur de inte längre vågar samla sina naturtillgångar såsom nötter och acai som finns nära de områden som är ockuperade av bönder, detta av rädsla att bli dödade efter att ha mottagit flera hot från boskapsodlare. Claudio som bor i reservatet berättar:

Det är sorgligt att se en sådan avskogning. Förutom att det är en stor förlust är det också ett bakslag för oss eftersom reservaten är vårt levebröd. Vi är beroende av reservaten för att överleva.

Uru-Eu-Wau-Wau folket har vid flera tillfällen fått utstå hot från inkräktare efter att ha försökt försvara sina territorier från att bli ockuperade. Vittnesmål från urfolket berättar att de hittat cirka 40 personer beväpnade med macheter som skar sin väg in i deras territorium. De hotade även att döda urfolkets barn om de inte lämnade sina reservat. Förutom detta fick flera av urfolkspersonerna ta emot dödshot från män som bedrivit boskapsuppfödning.

Amazon Watch har tidigare rapporterat om hur urfolksledare blivit mördade och hotade. I april 2020 sköts urfolksledaren Arbildo Meléndez till döds i Peru efter att han hade konfronterat de som försökt invadera hans mark. Så sent som den 12 februari i år mördades den unga urfolksledaren Isac Tembé av en medlem från den brasilianska militärpolisen. Enligt Tembé-Theneterahafolket tjänar landets militärpolis pengar på att försvara jordbrukare och ranchgårdar, vars verksamheter olagligt ockuperar Tembéfolkets territorium där Isac Tembé befann sig. Tyvärr är detta en utveckling som inte ser ut att gå mot en förbättring. I takt med att skövlingen av Amazonas tilltar kommer vittnesmål som dessa att bli vanligare och hoten bli fler.

Frida Moisiola

Säg nej till handelsavtalet mellan EU och Mercosur

rapportbild 1.png
rapportbild 2.png
rapportbild 3.png
rapportbild 4.png
rapportbild 5.png
rapportbild 6.png
rapportbild 7.png
rapportbild 8.png
rapportbild 9.png
rapportbild 10.png
rapportbild 11.png
rapportbild 12.png
rapportbild 13.png

Tryck här för att läsa rapporten i PDF-format

Midya Kaplan & Frida Moisiola

Oatly väljer pengarna – grönmålar Blackstone

Svensk grundade havredryckstillverkaren Oatly fick stark kritik då riskkapitaljätten Blackstone blev delägare av företaget. Blackstone äger och investerar i brasilianska företag som är ansvariga för att skövla Amazonas, samt byggnationen av en motorväg genom regnskogen till en ny hamnterminal där soja och andra grödor kan transporteras till resten av världen.

Oatly är inte längre ett grönt alternativ

Blackstones investering i svenska havredrycksjätten Oatly kommer med flera frågetecken. Oatly har profilerat sig som gröna braschledare medan Blackstone finansierar miljöförstöring och människorättskränkningar. Vi frågar oss hur det ena är förenligt med det andra, och om denna allians verkligen är ett steg i rätt riktning.