Brasilien

Kräv eldupphör i Amazonas

För ett år sedan vaknade världen upp till en av de värsta miljökatastroferna på generationer när São Paulos eftermiddagshimmel blev nattsvart av ett tjockt rökmoln från bränder som härjade i brasilianska Amazonas. Förödelsen av regnskogen möttes av enorm internationell oro och mediebevakning som satte stor press på Brasiliens regering och lyfte frågan om de globala intressen som är inblandade i katastrofen.

Annorlunda urfolksmöte i Brasilien

Det största mötet där tusentals representanter brukar samlas varje år under fyra dagar, skedde annorlunda i år. Inför det 16:e Acapamento Terra Livre (ATL) mötet, som vanligtvis håller hus i Brasiliens huvudstad Brasilia, förflyttades det stora evenemanget och programmet istället online på grund av hotet från coronaviruset. Evenemanget pågick mellan 27:e och 30:e april, och man fick ta del av allt från möten, träffar, livesändningar, shamanism, sång, traditionella danser, visningar av urfolksfilmer, debatter mellan kvinnor av olika etniska grupper men även samtal med stora ledare, urfolk, antropologer och även aktiviteter som förenar människor från hela Brasilien.

Coronavirus, inkräktare och missionärer…UT!

Coronaviruspandemin är gränslös och bryr sig inte om någons socioekonomiska status. Panik har nått även de som kan enkelt kan få tillgång till information, har råd att fylla på med varor och få tillgång till hälsovård. I Brasilien har regeringen sagt lite om faran om viruset sprids bland de som inte lätt kan isolera sig själva. De som är i riskzonen, är de som bor i kollektiva hus, som urfolk, de som bor i slumområden och favelas, eller är hemlösa. Dessa utsatta grupper har troligen inte tillgång till rent vatten – än mindre handsprit eller sjukhus

Yanomamis kamp

Davi Kopenawa, pristagare av Right Livelihood-priset år 2019, det så kallade ‘’alternativa Nobelpriset’’ i Stockholm, är shaman i Yanomami-urfolksgruppen, och har lett sitt folk under den 20 år långa kampen för deras territorium. Han har ofta blivit hotad av både politiker och guldgrävare som attackerar naturtillgångarna som finns inne i Yanomamis territorium. Även om deras territorium korsar två olika länder, anser Davi att de gränser skapat av icke-urfolk inte existerar, då skogen inte tillhör varken Yanomami, de bor bara i skogen, eller de båda staterna som territoriet sträcker sig över till. De vita männen äger inte skogen, det enda de vet är hur man förstör den. De riktiga ägarna av skogen är Xapiripë-andarna, bergen är deras hem och de bor i skogen. Andarna av djurens och skogens förfädrar är de riktiga ägarna av regnskogen.

Ännu en urfolksledare mördad i Brasilien

Zezico Rodrigues Guajajara, en framträdande urfolksledare från Araibóia urfolksterritoriet i staten Maranhão, mördades i tisdags eftermiddag. Hans kropp hittades nära hans by, Zutiwa, i kommunen Arame, som är hem till ungefär 1 000 urfolkspersoner. Enligt information som införskaffats av Amazônia Real, höll Zezico på att återvända till byn på motorcykel när han dödades med ett hagelgevär. Det finns fortfarande ingen information om brottets motiv eller vem mördaren är, men man misstänker att han mördades av lokala illegala skogsavverkare som upprepade gånger hotat hans liv.

Bolsonaro hotar urfolkens rätt att finnas

Brasiliens president försöker ännu en gång radera urfolken sätt att leva genom sina policys och handlingar. I början av februari introducerade Bolsonaro ett lagförslag som skulle öppna upp avgränsade urfolksterritorier för gruvbrytning. Som om hans budskap inte var tydligt nog, försökte han även tillsätta en före detta missionär som chef för en viktig avdelning med ansvar för urfolkens beskydd.

Inga av dessa beslut överraskar när fraser så som ”Amazonas är för brasilianarna” eller ”för mycket land för en handfull ’indianer’” figurerar frekvent i Bolsonaros tal. Faktum är att ett av presidentens huvudsakliga samtalsämnen är att öppet motsätta sig urfolkens rättigheter, en position han ser som både ”nationalistisk” och ”logisk”.

Det finns inget logiskt med Bolsonaros kraftfulla försök att ta marken ifrån urfolken som levt i och skyddat Amazonas regnskog i tusentals år. Dessa rasistiska och kalkylerade attacker bedrivs från många fronter, med Bolsonaro vid rodret.

Stort urfolksledarmöte i Brasilien

Brasilianska urfolksledare samlades i januari för ett enormt möte i syfte att planera sin opposition mot president Bolsonaro. Bolsonaro har nyligen meddelat planer om att öppna upp urfolksterritorier för gruvbrytning och lantbruksnäring, men urfolken kallar Bolsonaros politiska projekt för ’folkmord, massmord och miljömord´. Mötet, med över 600 deltagare som representerade 45 olika urfolk, resulterade i ett kraftfullt manifest som fördömer Bolsonaros planer och uppmanar det internationella samhället till solidaritet och kamp.

Brasiliens laglösa Amazonas

Det verkar otroligt, men det tog mindre än ett år för Brasiliens avskyvärda president Bolsonaro att etablera en fascistisk regim kapabel att avveckla landets unga demokrati. Effekterna av denna kris känns genom hela Brasilien, men drabbar disproportionellt landets minoriteter och sociala rörelser. När Amazonas regnskog faller offer för denna hänsynslösa regim, blir skogsbeskyddare – från urfolk och traditionella samhällen till NGOs – måltavlor i en oöverträffad våg av våld och hot.

Två urfolksledare mördade i Brasilien

Ytterligare två urfolksledare har mördats i Brasilien. En oidentifierad person sköt mot en grupp urfolk och dödade Firmino Prexede Guajajara och Raimundo Guajajara, samt skadade två andra. Männen besköts från ett fordon på motorväg BR 226, som korsar urfolksterritoriet Canabrava, som tillhör Guajajarafolket i staten Maranhão. De beskjutna urfolksmännen var på väg hem från möten med bland annat Brasiliens urfolksmyndighet FUNAI, där de uppmanat till försvar av sina rättigheter.

“Allt står på spel: regnskogen, klimatet och vår överlevnad”

Urfolksdelegationens Europa-turné har nu kommit till sitt slut. I över en månad har åtta urfolksledare gjort sina samhällens röster hörda och uppmanat europeiska ledare att sluta bidra till kränkningar av deras rättigheter, samt att sätta press på Brasiliens regering för vår kollektiva framtid. Vi har fått följa dem hela vägen, både i media och personligen, och nedan skildrar Amazon Watchs programdirektör Christian Poirier sina upplevelser och tankar kring kampanjen ’Indigenous Blood: Not a Single Drop More’.

Brasilianska Amzonas rekordskövlas - ‘kulturellt’ menar Bolsonaro

Skövlingen av brasilianska Amazonas har nått den högsta nivån på över tio år. Siffrorna är oroande; hela 30% ökning jämfört med samma period förra året, och då saknas dessutom rekordmånaderna augusti och september från den publicerade statistiken. Detta är ett tydligt uttryck för den så kallade ‘Bolsonaro-effekten’, men Bolsonaro själv hävdar att förstörelsen av Amazonas är ‘kulturell’.

Urfolksledare protesterar mot franska finansinstitut

Åtta brasilianska urfolksledare ledde en kraftfull protest tillsammans med 100 aktivister i Paris finanskvarter, med målet att uppmärksamma den centrala roll som franska investerare har i människorättskränkningar och miljöförstöring i Amazonas. Frankrike huserar flera ledande finansinstitut, exempelvis BNP Paribas och Société Générale, som är ansvariga för finansiering av skogsskövling i Amazonas genom miljardlån och investering till företag som handlar med högriskvaror så som soja och nötkött.

Regnskogsväktare mördad av illegala skogsavverkare i Brasilien

För några dagar sedan attackerades Guajajarafolkets Skogsväktare av illegala skogsavverkare på urfolksterritoriet Araribóia i Brasilien. Timmerarbetarna låg i bakhåll och dödade Paolo Paulino Guajajara med ett skott i ansiktet och sårade svårt skyddsledaren Laércio Guajajara. Båda männen tillhör Guajajarafolkets frivilliga skyddsstyrka ”Guardians of the Forest” som har till uppgift att försvara urfolkets territorier från illegal aktivitet. Paulino Guajajara, som var i 20-årsåldern, intervjuades nyligen om sin uppgift som Skogsväktare och berättade att det blivit en farlig uppgift, men att hans folk inte kunde ge efter för rädslan. Nu har han tyvärr förlorat livet som bevis på precis hur farligt det kan vara att försöka försvara sitt folk, sin mark och sina rättigheter.